Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct bramborový štrúdl | recept na jablečný závin

Jak upéct bramborový štrúdl | recept na jablečný závin

Jak upéct bramborový štrúdl | recept na sladký závin. Těsto na jablečný štrúdl s přídavkem brambor vydrží hodně dlouho vláčné. Jablka se mohou zaměnit za tvarohovou nebo makovou náplň, i tak je závin chutný. Raději než klasické „nohavice“ dělám z tohoto těsta 2 placky, mezi které rozprostřu náplň. Je jen na vašem uvážení, jaký tvar tohoto snadného moučníku zvolíte.

Co je potřeba

  • 250 g polohrubé mouky
  • 200 g vařených brambor
  • 100 g moučkového cukru
  • 40 g másla
  • 1/2 bal. prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • jablka na náplň
  • mletá skořice
  • volitelně strouhaný kokos, piškotové drobečky, strouhanka
1

Brambory na těsto musí být studené, proto si je raději uvařte den předem. Brambory strouhejte na jemném struhadle, přidejte mouku promíchanou s kypřicím práškem do pečiva, cukr, špetku soli, změklý tuk a celé vejce. Vypracujte pružné těsto.

Jak upéct bramborový štrúdl | základ
2

Jablka nastrouhaná na nudličky promíchejte s mletou skořicí a případně doslaďte. Přesné množství jablek záměrně neuvádím. Každý má rád závin jinak, někdo vyžaduje raději méně a někdo zase více náplně. Podle chuti můžete náplň vylepšit sekanými ořechy nebo rozinkami.

Jak upéct bramborový štrúdl | jablka
3

Těsto rozdělte na dva díly a dále pokračujte podle toho, zda se rozhodnete pro klasický závin nebo dvě placky na plech. Těsto stačí na plech 34 x 18 cm. Před položením těsta ho potřete tukem a lehce vysypte moukou.

Jak upéct bramborový štrúdl | zdobení
4

Jestliže máte hodně šťavnatá jablka, posypte těsto strouhankou nebo piškotovými drobečky na zachycení šťávy. Těsto na horní straně propíchejte vidličkou, aby mohla unikat pára při pečení. Vložte do předem vyhřáté trouby a upečte při 180 °C. Vychladlý štrúdl krájejte na řezy a podávejte.

Jak upéct bramborový štrúdl | dokončení
Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct štrúdl – pokaždé jiný
Jak upéct štrúdl – pokaždé jiný
Říká se, že jablečný závin je česká klasika, ale není tomu tak. Do střední Evropy se dostal tento moučník až s nájezdy Turků. Štrúdl (slovo pochází z…
Jak upéct závin z kefírového těsta | recept na lahodný závin, který se vždy povede
Jak upéct závin z kefírového těsta
Jak upéct závin z kefírového těsta | recept na lahodný závin, který se vždy povede. Hned v úvodu bych chtěla poděkovat naší čtenářce Heleně M., která…
Jak upéct jahodový štrúdl
Jak upéct jahodový štrúdl
Je červen, sklizeň jahod začala a tak si dovolujeme nabídnout recepty, kde jahody hrají hlavní roli. Začínáme jednoduše, a to závinem s tvarohem a jah…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.