Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct jahodový štrúdl

Jak upéct jahodový štrúdl

Je červen, sklizeň jahod začala a tak si dovolujeme nabídnout recepty, kde jahody hrají hlavní roli. Začínáme jednoduše, a to závinem s tvarohem a jahodami. Těsto na závin můžete udělat podle vlastního osvědčeného předpisu, nebo koupit hotové listové. Další postup je stejný, postupujte podle návodu z článku.

Co je potřeba

  • 250 g listového těsta
  • 250 g měkkého tvarohu
  • hrst rozinek namočených v rumu
  • 1 vejce
  • 50 g cukru
  • 1/2 balíčku vanilkového pudinkového prášku
  • 2 lžíce mléka
  • čerstvé jahody
  • žloutek na potření
1

Začněte přípravou tvarohové náplně. Kostku tvarohu vymíchejte s cukrem, celým vejcem a pudinkovým práškem. Je-li třeba, přidejte dvě lžíce mléka. Nakonec vmíchejte rozinky.

Jak upéct jahodový štrúdl | základ
2

Koupené listové těsto rozválejte na obdélník. Práci si usnadníte koupí hotového rozváleného těsta. Štrúdl můžete upéct i z jiných druhů závinových těst, vyberte si takové, které vám chutná. 

Jak upéct jahodový štrúdl | těsto
3

Na těsto stěrkou rozetřete umíchaný tvaroh tak, jako je na obrázku. Okraje nechte volné, aby se štrúdl dal dobře zavinout. Do středu náplně poskládejte jahody pokrájené na polovinu. Dvě vrstvy jahod jsou maximum. Pak přehněte okraje přes jahody a pevně je zmáčkněte dohromady.

Jak upéct jahodový štrúdl | náplň
4

Nakonec povrch potřete žloutkem a špejlí udělejte několik děr do horní vrstvy těsta, tudy bude utíkat pára a závin nepopraská. Dejte pozor, abyste nepropíchli i spodní vrstvu. Jahody jsou šťavnaté a vyteklo by velké množství šťávy. Pečte při 210 °C do zezlátnutí. Před krájením nechte vychladnout.

Jak upéct jahodový štrúdl | dokončení
Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.