Jak na domácí speciality z jahod pro děti i dospělé | 4 recepty
Jahodové žně pomalu nabíhají do obrátek, a tak se vám určitě budou hodit další recepty na domácí speciality z těchto oblíbených plodů. Tentokrát jsme mysleli na děti i dospělé. Děti určitě potěší jahodová zmrzlina a dospělí můžou ochutnat netradiční jahodovo-vaječný likér nebo pikantní želé s proseccem. Návody, jak jahody zpracovat, najdete v následujícím textu.
Jogurtová jahodová zmrzlina
Jednoduše a rychle připravená jogurtovo-jahodová směs, na které si můžete ihned po dohotovení pochutnat. Pokud ji necháte zamrazit, máte skvělou domácí zmrzlinu.
Potřebné ingredience:
- 300 g čerstvých jahod
- 300 g bílého jogurtu
- 2 lžíce citronové šťávy
- 70 g moučkového cukru
Pracovní postup:
- Jahody s cukrem a citronovou šťávou rozmixujte na pyré.
- Přidejte bílý jogurt a důkladně promíchejte.
- Uložte na noc do mrazničky.
Jahodovo-jogurtový parfait
Nadýchaný jahodový parfait s jogurtem není moc sladký a obsahuje i minimum tuku. Pokud máte raději sladší a jemnější dezerty, nízkotučný jogurt zaměňte za tučnější a přidejte o něco více cukru. Podávejte ozdobené čerstvými jahodami.
Co je potřeba:
- 500 g čerstvých vyzrálých jahod
- 1 lžíce želírovacího cukru
- 150 g nízkotučného bílého jogurtu
- 1 žloutek
- 2 lžíce studené vody
- 2 lžíce moučkového cukru
Příprava:
- Jahody pokrájejte na malé kousky a smíchejte s želírovacím cukrem a jogurtem.
- Oddělte bílek a žloutek, bílek nebudete potřebovat.
- Žloutek s vodou a moučkovým cukrem šlehejte v horké vodní lázni do zhoustnutí. Pak již mimo šlehejte do vychladnutí.
- Do nadýchané hmoty vmíchejte připravené pyré.
- Přes noc nechejte v mrazničce.
Jahodové prosecco želé
Jahodový dezert pro dospělé zachutná každému, kdo jej zkusí. Domácí želé s alkoholem se hodí i jako jedlý dárek z kuchyně. Recept je na 6 skleniček s obsahem 200 ml a je velmi snadný.
Co budete potřebovat:
- 500 g čerstvých jahod
- 500 ml Prosecca
- 500 g želírovacího cukru 2:1
Postup:
- Jahody pokrájejte na malé kousky, promíchejte se želírovacím cukrem a alkoholem.
- Směs povařte 3 minuty, řiďte se doporučením na obalu želírovacího cukru.
- Rozdělte do sklenic, uzavřete víčkem a postavte na 15 minut dnem vzhůru.
- Uložte, zavařovat nemusíte.
Vaječný jahodový likér s bazalkou
Jahody a bazalka se báječně doplňují a když k nim přidáte domácí vaječňák, pak to nemá chybu. Vyzkoušejte recept na netradiční likér a uvidíte. Z uvedeného množství budete mít necelý litr likéru.
Co budete potřebovat:
- 120 g čerstvých jahod
- 2 snítky čerstvé bazalky
- 3 lžíce hnědého cukru
- 200 g moučkového cukru
- 350 ml kondenzovaného mléka
- 2 lžíce citronové šťávy
- 200 ml brandy
- volitelně kapku červeného potravinářského barviva pro lepší barvu likéru
Pracovní postup:
- Bazalku, barvivo, jahody a hnědý cukr důkladně rozmixujte.
- Žloutky šlehejte s cukrem ve vodní lázni do zhousnutí.
- K žloutkové pěně přidejte kondenzované mléko, šťávu z citronu, rozmixovanou jahodovou směs a v horké vodní lázni šlehejte ještě zhruba 5 minut, dokud směs nebude nadýchaná.
- Odstavte, vmíchejte brandy a rozlijte do lahví.
- V chladničce likér vydrží 3 týdny.
Diskuze k článku