Jak upéct bouřka řezy | recept
Tyto řezy pekla moje babička, jako děti jsme je milovaly. Pak jsem na tento báječný dezert zapomněla a v honbě za zdravou výživou možná i trochu zanevřela. Pravda, nejedná se o zrovna dietní recept, ale je po hříchu dobrý. Říká se mu bouřka řezy, protože těsto vytváří při pečení vlny, které tento dezert charakterizují, někdy ho můžete nalézt i pod názvem mraky, záleží na představivosti kuchaře. O lahodnosti dezertu svědčí i to, že jsem řezy musela péct dvakrát. Poprvé zmizely dříve, než jsem stihla pořídit reprezentativní foto.
Co je potřeba
Na těsto:
- ¼ l vody
- 150 g másla (+ na vymazání plechu)
- 150 g hladké mouky
- 6 vajec
Na náplň:
- 2 pudinky
- ¾ l mléka
- 5 lžic cukru
- 250 g másla
- čokoládová poleva (na dozdobení)
Mezitím si rozpálíme troubu na 220 °C. Do vychladlé směsi zašleháváme jedno vejce po druhém, až nám vznikne lesklá hmota. Dáme stranou a připravíme si dva plechy, které vymažeme máslem. Je potřeba použít máslo. Pokud ho nahradíte olejem, může se stát, že pak upečené těsto půjde hůře od plechu a tím se další práce ztíží. Polovinu těsta rozetřeme na jeden plech a druhou na druhý. Vložíme do rozpálené trouby a pečeme asi 10 minut, na těstě by se nám měly dělat vlny či boule. Těsto pak necháme vychladnout.
Diskuze k článku