Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct bouřka řezy | recept

Jak upéct bouřka řezy | recept

Tyto řezy pekla moje babička, jako děti jsme je milovaly. Pak jsem na tento báječný dezert zapomněla a v honbě za zdravou výživou možná i trochu zanevřela. Pravda, nejedná se o zrovna dietní recept, ale je po hříchu dobrý. Říká se mu bouřka řezy, protože těsto vytváří při pečení vlny, které tento dezert charakterizují, někdy ho můžete nalézt i pod názvem mraky, záleží na představivosti kuchaře. O lahodnosti dezertu svědčí i to, že jsem řezy musela péct dvakrát. Poprvé zmizely dříve, než jsem stihla pořídit reprezentativní foto.

Co je potřeba

Na těsto:

  • ¼ l vody
  • 150 g másla (+ na vymazání plechu)
  • 150 g hladké mouky
  • 6 vajec

Na náplň:

  • 2 pudinky
  • ¾ l mléka
  • 5 lžic cukru
  • 250 g másla
  • čokoládová poleva (na dozdobení)
1

Nejprve si připravíme všechny ingredience na těsto, abychom je měli pěkně po ruce. Do středně velkého hrnce nalijeme vodu a přidáme máslo, krátce povaříme. Poté hrnec stáhneme z ohně a po částech metlou zašleháváme mouku. Směs dáme vychladnout.

2

Mezitím si rozpálíme troubu na 220 °C. Do vychladlé směsi zašleháváme jedno vejce po druhém, až nám vznikne lesklá hmota. Dáme stranou a připravíme si dva plechy, které vymažeme máslem. Je potřeba použít máslo. Pokud ho nahradíte olejem, může se stát, že pak upečené těsto půjde hůře od plechu a tím se další práce ztíží. Polovinu těsta rozetřeme na jeden plech a druhou na druhý. Vložíme do rozpálené trouby a pečeme asi 10 minut, na těstě by se nám měly dělat vlny či boule. Těsto pak necháme vychladnout.

3

Než se těsto na řezy upeče, připravíme si náplň. Máslo necháme změknout při pokojové teplotě. Zatím si uvaříme pudink podle návodu na obalu. Když pudink lehce zchladne, přidáme k němu máslo a cukr. Celou náplň rozmixujeme dohladka.

4

Náplň rozetřeme na jeden z plátů těsta, opatrně přikryjeme druhým plátem. Dezert uložíme na chladné místo. Zatím si rozehřejeme čokoládovou polevu. Ztuhlý moučník ozdobíme polevou podle své fantazie. Poté opět dezert uložíme do chladna. Před podáváním krájíme na řezy.

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct drážďanský koláč | recept
Jak upéct drážďanský koláč | recept
Jak upéct drážďanský koláč | recept. Recept na následující koláč sice nepatří k těm nejrychlejším, ale rozhodně není náročný na suroviny. Obsahuj…
Jak upéct minicheesecaky | recept
Jak upéct minicheesecaky | recept
Jak upéct minicheesecaky | recept. V létě je nejlepší jíst venku, na čerstvém vzduchu prostě chutná všechno lépe. Proto je i dobré volit takový d…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.