Badyánové cukroví | recept. Badyánové cukroví je netradiční a překvapí vás svojí neobvyklou, avšak zajímavou kořeněnou chutí. Aby se správně rozvinula chuť badyánu, je nutná trochu delší doba k rozležení. Nechte upečené kousky cukroví ležet v krabici při pokojové teplotě minimálně 14 dní. Teprve po této době badyánové cukroví promazávejte. Chuť koření, povidel a pomeranče je neotřelá a výborná. Badyánové cukroví si určitě zamilujete.
Co je potřeba
na těsto:
450 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
300 g másla nebo Hery
1 kávová lžička mletého badyánu
na náplň:
povidla
na polevu:
1 vaječný bílek
150 g moučkového cukru
1 kávová lžička šťávy z citronu
pomerančová kůra z bio pomeranče
1
V první řadě si z hladké mouky, moučkového cukru, másla a kávové lžičky mletého badyánu vypracujeme vláčné těsto. V těstu opravdu není obsaženo žádné vejce, v rozpisu surovin nedošlo k chybě. Hotové těsto necháme hodinu odležet.
2
Dostatečně odleželé těsto vyválíme na přibližnou tloušťku 2 mm a tvořítkem vykrajujeme zvolené tvary. Ty opatrně přendáme na plech vyložený pečícím papírem. Plech s těstem vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 170 °C asi 7 minut.
3
Upečené badyánové cukroví slepujeme švestkovými povidly, která můžeme navíc ochutit rumem nebo perníkovým kořením, máte-li chuť. Následně slepené cukroví polijeme pomerančovo-bílkovou polevou, kterou si nyní připravíme.
4
Příprava pomerančovo-bílkové polevy: na polevu utřeme v misce 1 bílek, 150 g moučkového cukru, 1 kávovou lžičku šťávy z citronu a 2 kávové lžičky velmi jemně strouhané pomerančové kůry. Třeme opravdu důkladně, správně utřená poleva je hladká a lesklá, na jazyku bez „drobečků“ cukru.
5
Polevou potíráme cukroví pomocí lžičky. Zvolíte-li si podobný vykrajovaný tvar jako je na ilustračním obrázku, doporučuji použít sáček s ustřiženým růžkem. Naneste si uprostřed linku a tu pak nožíkem rozhrňte do krajů. Chce to trochu cviku, ale snadno se do toho vpravíte. Nyní už je možno nechat badyánové cukroví dostatečně odležet.
Pomerančové sušenky | recept. Příprava sušenek je snadná a hlavně nepotřebujete žádná vykrajovátka nebo formičky. Vystačíte si pouze s vidličkou. Odpa…
Kokosky s medem | recept. Kokosky jsou oblíbené nejen jako vánoční cukroví, ale mohou se upéct kdykoliv celý rok. Jsou trvanlivé, nenáročné na příprav…
Vločková očka | recept. Ovesné vločky sice nejsou typickou ingrediencí při přípravě tradičního vánočního cukroví, ale v tomto receptu jsou provoněné m…
Kokosové cukroví | recept. Kokos patří k Vánocům stejně jako vanilka, ořechy, čokoláda a jiné voňavé suroviny. Kokosové cukroví proto na našem vánoční…
Ořechy plněné krémem jsou oblíbeným drobným cukrovím nejen na Vánoce a svatby. Spojení ořechového těsta a máslového krému je chuťový zážitek. Ořechy s…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.
Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.
Diskuze k článku