Jak upéct badyánové cukroví s pomerančovou polevou | recept
Badyánové cukroví | recept. Badyánové cukroví je netradiční a překvapí vás svojí neobvyklou, avšak zajímavou kořeněnou chutí. Aby se správně rozvinula chuť badyánu, je nutná trochu delší doba k rozležení. Nechte upečené kousky cukroví ležet v krabici při pokojové teplotě minimálně 14 dní. Teprve po této době badyánové cukroví promazávejte. Chuť koření, povidel a pomeranče je neotřelá a výborná. Badyánové cukroví si určitě zamilujete.
Co je potřeba
na těsto:
- 450 g hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- 300 g másla nebo Hery
- 1 kávová lžička mletého badyánu
na náplň:
- povidla
na polevu:
- 1 vaječný bílek
- 150 g moučkového cukru
- 1 kávová lžička šťávy z citronu
- pomerančová kůra z bio pomeranče
Krok 1
V první řadě si z hladké mouky, moučkového cukru, másla a kávové lžičky mletého badyánu vypracujeme vláčné těsto. V těstu opravdu není obsaženo žádné vejce, v rozpisu surovin nedošlo k chybě. Hotové těsto necháme hodinu odležet.
Krok 2
Dostatečně odleželé těsto vyválíme na přibližnou tloušťku 2 mm a tvořítkem vykrajujeme zvolené tvary. Ty opatrně přendáme na plech vyložený pečícím papírem. Plech s těstem vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 170 °C asi 7 minut.
Krok 3
Upečené badyánové cukroví slepujeme švestkovými povidly, která můžeme navíc ochutit rumem nebo perníkovým kořením, máte-li chuť. Následně slepené cukroví polijeme pomerančovo-bílkovou polevou, kterou si nyní připravíme.
Krok 4
Příprava pomerančovo-bílkové polevy: na polevu utřeme v misce 1 bílek, 150 g moučkového cukru, 1 kávovou lžičku šťávy z citronu a 2 kávové lžičky velmi jemně strouhané pomerančové kůry. Třeme opravdu důkladně, správně utřená poleva je hladká a lesklá, na jazyku bez „drobečků“ cukru.
Krok 5
Polevou potíráme cukroví pomocí lžičky. Zvolíte-li si podobný vykrajovaný tvar jako je na ilustračním obrázku, doporučuji použít sáček s ustřiženým růžkem. Naneste si uprostřed linku a tu pak nožíkem rozhrňte do krajů. Chce to trochu cviku, ale snadno se do toho vpravíte. Nyní už je možno nechat badyánové cukroví dostatečně odležet.