Jak upéct arašídovo-tvarohový koláč | recept ze sušenek
Temně kakaový sušenkový korpus protknutý máslem a zvláčněný tvarohovou vrstvou doplněnou o nasucho opražené mleté arašídy je v doladění arašídovo-sušenkové posypky mimořádně elegantním a veskrze intenzivním, příjemně sladkým zákuskem.
Co je potřeba
Uvedené množství odpovídá dortové formě s průměrem 23 cm
Na tmavý sušenkový základ:
- 250 g máslových sušenek
- 180–200 g másla
- 2 lžíce tmavého kakaa
Na tvarohovo-arašídovou náplň:
- 500 g polotučného tvarohu ve vaničce
- 100 g moučkového cukru
- 3 vajíčka
- 200 g nesolených arašídů
Na sušenkovo-arašídovou posypku:
- 100 g nesolených arašídů
- část sušenkového základu
Máslové sušenky najemno nadrťte či rozmixujte v robotu, v míse k nim přidejte kakao a přilijte rozpuštěné máslo, jehož množství upravte dle potřeby, respektive dle druhu sušenek. Některé sušenky jsou mastnější a některé sušší.
Vše společně v míse propracujte do směsi podobné drobence.
Kakao lze ze základu zcela vynechat a upéct tak světlou, lehounce sladší variantu koláče.
Přípravu náplně začněte vymícháním tvarohu a moučkového cukru.
Vypracovanou hladkou tvarohovou náplň naneste na upěchovaný základ ve formě.
Tipy
Nezaměnitelná chuť arašídového másla celkovou kompozici koláče významně pozvedne. Stačí jím z části, možno však i zcela, nahradit máslo přidané do sušenkového základu.
Diskuze k článku