Jak upéct drobenkový jablečný koláč s tvarohem | recept
Drobenkový jablečný koláč s tvarohem | recept. Tento recept je prověřený mnoha lety, kdy jsem ho s různými obměnami připravovala já i moje maminka. Koláč je geniálně jednoduchý a přitom jej lze péct v různých variantách stále dokola. Moje oblíbená kombinace je s jablky a tvarohem. Ale stejně dobře ho lze připravit i s jiným ovocem nebo v zimě pouze s tvarohem. Pojďme si společně upéct drobenkový koláč s jablky a tvarohem.
Co je potřeba
Na těsto si přichystejte:
- 300 g hladké mouky
- 280 g cukru krystal
- 200 g másla
- + trochu másla a hrubé mouky na vymazání pekáče
Na náplň budete potřebovat:
- 500 g tvarohu
- 2 vejce
- 4 lžíce cukru krystal
- 6 velkých jablek
Troubu si předehřejeme na 200 °C. Nejprve si připravíme těsto. Do větší mísy odvážíme hladkou mouku, cukr krystal a máslo. Všechny ingredience zpracujeme rukama na drobenku, měla by mít lepkavou konzistenci, aby se nám po upečení příliš nedrolila. Pokud jste zvyklí připravovat drobenku tzv. „od oka“, tak nezapomeňte, že je třeba to nepřehánět s cukrem. Pokud ho bude příliš, může se vám stát, že bude spodní vrstva těsta po upečení velice tvrdá a bude těžké ji ukrojit. Množství cukru však nesnižujte příliš, jednak vám těsto bude po upečení hůře držet pohromadě a jednak jsou ostatní vrstvy koláče pouze minimálně doslazované.
Diskuze k článku