jaktak.cz

Jak upéct arašídovo-tvarohový koláč | recept ze sušenek

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Temně kakaový sušenkový korpus protknutý máslem a zvláčněný tvarohovou vrstvou doplněnou o nasucho opražené mleté arašídy je v doladění arašídovo-sušenkové posypky mimořádně elegantním a veskrze intenzivním, příjemně sladkým zákuskem.

Co je potřeba

Uvedené množství odpovídá dortové formě s průměrem 23 cm

Na tmavý sušenkový základ:

  • 250 g máslových sušenek
  • 180–200 g másla
  • 2 lžíce tmavého kakaa

Na tvarohovo-arašídovou náplň:

  • 500 g polotučného tvarohu ve vaničce
  • 100 g moučkového cukru
  • 3 vajíčka
  • 200 g nesolených arašídů

Na sušenkovo-arašídovou posypku:

  • 100 g nesolených arašídů
  •  část sušenkového základu

Krok 1

Máslové sušenky najemno nadrťte či rozmixujte v robotu, v míse k nim přidejte kakao a přilijte rozpuštěné máslo, jehož množství upravte dle potřeby, respektive dle druhu sušenek. Některé sušenky jsou mastnější a některé sušší.

Vše společně v míse propracujte do směsi podobné drobence.

Kakao lze ze základu zcela vynechat a upéct tak světlou, lehounce sladší variantu koláče.

Krok 2

Dortovou formu vyložte pečicím papírem a vypracovanou drobenku v rovnoměrné vrstvě upěchujte na její dno. Přibližně hrst drobenky si však odložte stranou, a to k následnému použití do závěrečné posypky.

Krok 3

Nyní na suché pánvi opražte veškeré arašídy. Tedy celých 300 g.

Krok 4

Jakmile se rozvoní a začnou pouštět tuk, vložte je do mixéru, a ještě teplé je rozmixujte do co nejhladší konzistence, nejlépe až krémové.

Krok 5

Přípravu náplně začněte vymícháním tvarohu a moučkového cukru.

Krok 6

K utřené směsi postupně zapracujte vajíčka.

Krok 7

Nakonec přidejte 200 g najemno rozdrcených arašídů.

Krok 8

Vypracovanou hladkou tvarohovou náplň naneste na upěchovaný základ ve formě.

Krok 9

Následně do odložené sušenkové drobenky přisypte zbylých 100 g rozmixovaných arašídů a promíchejte.

Krok 10

Povrch náplně pak touto sypkou směsí ozdobte.

Takto připravené vložte do předehřáté trouby a pomalu při 160 °C (horkovzdušná trouba 140 °C.) pečte 50–60 minut. Následně nechejte ve formě zchladnout a před krájením přesuňte alespoň na 2 hodiny do lednice.

Nezaměnitelná chuť arašídového másla celkovou kompozici koláče významně pozvedne. Stačí jím z části, možno však i zcela, nahradit máslo přidané do sušenkového základu.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-arasidovo-tvarohovy-kolac-recept-ze-susenek.html