Jak upéct arašídovo-tvarohový koláč | recept ze sušenek
Temně kakaový sušenkový korpus protknutý máslem a zvláčněný tvarohovou vrstvou doplněnou o nasucho opražené mleté arašídy je v doladění arašídovo-sušenkové posypky mimořádně elegantním a veskrze intenzivním, příjemně sladkým zákuskem.
Co je potřeba
Uvedené množství odpovídá dortové formě s průměrem 23 cm
Na tmavý sušenkový základ:
- 250 g máslových sušenek
- 180–200 g másla
- 2 lžíce tmavého kakaa
Na tvarohovo-arašídovou náplň:
- 500 g polotučného tvarohu ve vaničce
- 100 g moučkového cukru
- 3 vajíčka
- 200 g nesolených arašídů
Na sušenkovo-arašídovou posypku:
- 100 g nesolených arašídů
- část sušenkového základu
Krok 1
Máslové sušenky najemno nadrťte či rozmixujte v robotu, v míse k nim přidejte kakao a přilijte rozpuštěné máslo, jehož množství upravte dle potřeby, respektive dle druhu sušenek. Některé sušenky jsou mastnější a některé sušší.
Vše společně v míse propracujte do směsi podobné drobence.
Kakao lze ze základu zcela vynechat a upéct tak světlou, lehounce sladší variantu koláče.
Krok 2
Dortovou formu vyložte pečicím papírem a vypracovanou drobenku v rovnoměrné vrstvě upěchujte na její dno. Přibližně hrst drobenky si však odložte stranou, a to k následnému použití do závěrečné posypky.
Krok 3
Nyní na suché pánvi opražte veškeré arašídy. Tedy celých 300 g.
Krok 4
Jakmile se rozvoní a začnou pouštět tuk, vložte je do mixéru, a ještě teplé je rozmixujte do co nejhladší konzistence, nejlépe až krémové.
Krok 5
Přípravu náplně začněte vymícháním tvarohu a moučkového cukru.
Krok 6
K utřené směsi postupně zapracujte vajíčka.
Krok 7
Nakonec přidejte 200 g najemno rozdrcených arašídů.
Krok 8
Vypracovanou hladkou tvarohovou náplň naneste na upěchovaný základ ve formě.
Krok 9
Následně do odložené sušenkové drobenky přisypte zbylých 100 g rozmixovaných arašídů a promíchejte.
Krok 10
Povrch náplně pak touto sypkou směsí ozdobte.
Takto připravené vložte do předehřáté trouby a pomalu při 160 °C (horkovzdušná trouba 140 °C.) pečte 50–60 minut. Následně nechejte ve formě zchladnout a před krájením přesuňte alespoň na 2 hodiny do lednice.
Nezaměnitelná chuť arašídového másla celkovou kompozici koláče významně pozvedne. Stačí jím z části, možno však i zcela, nahradit máslo přidané do sušenkového základu.