Pracny (medvědí tlapky) | recept. Pracny se pečou téměř v každé české domácnosti a věřím, že každá rodina má svůj vlastní recept, zděděný po předcích. Toto kořeněné drobné cukroví je ochucené hřebíčkem, skořicí a při pečení krásně provoní kuchyni. Recept na pracny, který uvádím, je velmi starý a pečivo potřebuje dlouhou dobu na rozležení. Pečte proto s předstihem nejméně 14 dní. Hotové pracny jsou trvanlivé a vydrží v uzavřené dóze velmi dlouhou dobu.
Co je potřeba
varianta těsta č. 1
250 g másla
250 g moučkového cukru
380 g hladké mouky
1-2 vejce
1/2 prášku do pečiva
1 kávová lžička skořice
80 g oříšků
1 polévková lžíce kakaa
špetka mletého hřebíčku
varianta těsta č. 2
140 g másla
350 g hladké mouky
70 g strouhaných oříšků
110 g moučkového cukru
1 vejce
pol. lžíce kakaa
špetka mletého hřebíčku
kávová lžička mleté skořice
varianta těsta č. 3
120 g másla
120 g mletých neloupaných mandlí
120 g moučkového cukru
120 g polohrubé mouky
1-2 lžičky kakaa
1
V prvním kroku si vytvoříme těsto na pracny. Všechny sypké suroviny důkladně v misce promícháme, přidáme vejce, změklý tuk a vypracujeme těsto. Těsto na chvilku odložíme do chladničky a necháme hodinu odpočinout. Těsto si můžeme připravit i dopředu, v lednici vydrží 3 dny.
2
V dalším kroku si připravíme formičky na pracny, které před prvním použitím vymažeme tukem. Formičky plníme těstem skoro do roviny. Těsto sice vyskočí, ale po zchladnutí zase klesne. Pracny pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 170 °C přibližně 7 minut.
3
Upečené pracny lehkým klepnutím formičky o podložku uvolníme a vyklopíme. Necháme je prochladnout a uložíme do krabic. Pracny cukrujeme těsně před podáváním. Pečivo má dlouhou trvanlivost. Nechte si chutnat.
Tipy
Kdo nechce čekat, uvádím ještě suroviny na pracny, které změknou za týden: 500g hladké mouky, 250 g práškového cukru, 130 g másla, 250 g Omegy, 2 celá vejce, 200 g strouhaných ořechů, 2 lžíce mléka, kakao, skořice, hřebíček. Postup je stejný.
Makové pracny | recept. Netradiční pečivo do formiček pro milovníky máku. Chutná jako maková náplň do koláčů, je křehké a mák pěkně křupe. Maková chuť…
Kakaové cukroví s kokosem | recept. Toto cukroví se dá péci na poslední chvíli před příležitostí, na kterou ho plánujete. Těsto je hodně kakaové a v c…
Dvoubarevné pracny | recept. Pracny jsou nejtradičnější z tradičních druhů vánočního cukroví. Pečou se téměř v každé domácnosti a není snad nikdo, kdo…
Diskuze k článku