Jak upéct dvoubarevné pracny | recept
Dvoubarevné pracny | recept. Pracny jsou nejtradičnější z tradičních druhů vánočního cukroví. Pečou se téměř v každé domácnosti a není snad nikdo, kdo by je neochutnal. Názory na ně se různí, někomu chutnají, někdo jejich kořeněné chuti nepřivykl. Správná pracna je obalená moučkovým cukrem nebo politá čokoládou. Přiznám se, že sladké cukroví sypané ještě navrchu cukrem, i mně, milovnici sladkého, vadí. Proto jsem uvítala následující recept na pracny z dvojího těsta. Nemusejí se zdobit, jsou hezké samy o sobě.
Co je potřeba
- 400 g hladké mouky
- 250 g moučkového cukru
- 2 celá vejce
- 100 g strouhaných ořechů
- 1 kávová lžička mletého hřebíčku
- 1 kávová lžička mleté skořice
- ½ kávové lžičky vanilky
- 300 g Omegy
- 2 polévkové lžíce kakaa
Všechny sypké suroviny důkladně v misce promícháme. Ořechy můžete použít vlašské i lískové, záleží na vás, jen mandle se nehodí. K promíchaným surovinám přidáme vejce a tuk rozstrouháme na hrubém struhadle. Vypracujeme těsto, které rozdělíme na dva díly a jeden obarvíme dvěma polévkovými lžícemi kakaa. Těsto necháme v chladu hodinu odpočinout.
Diskuze k článku