Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct dvoubarevné pracny | recept

23. Listopad 2022
Jak upéct dvoubarevné pracny | recept

Dvoubarevné pracny | recept. Pracny jsou nejtradičnější z tradičních druhů vánočního cukroví. Pečou se téměř v každé domácnosti a není snad nikdo, kdo by je neochutnal. Názory na ně se různí, někomu chutnají, někdo jejich kořeněné chuti nepřivykl. Správná pracna je obalená moučkovým cukrem nebo politá čokoládou. Přiznám se, že sladké cukroví sypané ještě navrchu cukrem, i mně, milovnici sladkého, vadí. Proto jsem uvítala následující recept na pracny z dvojího těsta. Nemusejí se zdobit, jsou hezké samy o sobě.

Co je potřeba

  • 400 g hladké mouky
  • 250 g moučkového cukru
  • 2 celá vejce
  • 100 g strouhaných ořechů
  • 1 kávová lžička mletého hřebíčku
  • 1 kávová lžička mleté skořice
  • ½ kávové lžičky vanilky
  • 300 g Omegy
  • 2 polévkové lžíce kakaa
1

Všechny sypké suroviny důkladně v misce promícháme. Ořechy můžete použít vlašské i lískové, záleží na vás, jen mandle se nehodí. K promíchaným surovinám přidáme vejce a tuk rozstrouháme na hrubém struhadle. Vypracujeme těsto, které rozdělíme na dva díly a jeden obarvíme dvěma polévkovými lžícemi kakaa. Těsto necháme v chladu hodinu odpočinout.

2

Do formiček vtlačujeme kousek světlého a kousek tmavého těsta najednou. Plníme je do roviny. Pečením se sice těsto nafoukne, ale po vychladnutí splaskne. Formičky ničím nevymazáváme, těsto obsahuje dost tuku.

3

Pečeme při teplotě 180 °C asi 10 minut. Po upečení necháme pracny několik minut vychladnout, pak teprve vyklápíme. Při vyklepávání horkých pracen se těsto trhá. Po vychladnutí uchováváme v chladu, rozleží se za týden. Před podáváním je lehce obalíme v cukru, ale i nepocukrované vypadají hezky.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat čokoládové lanýže | recept
Jak udělat čokoládové lanýže | recept
Čokoládoví lanýži | recept. Také patříte k milovníkům čokoládových lanýžů? Tak jistě víte, jak tato „láska“ leze do peněz. Pro všechny stejně postižen…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.