Vánoční kytičky s marmeládou | recept. Vánoční cukroví je výzvou pro hospodyňky. Je obrovské množství druhů a každý rok přibývají nové a nové nápady. Mě zaujaly leknínky a poletující motýlci. Nenapadlo mě, že je to tak snadné. Zkusila jsem je upéct z osvědčeného těsta podle doporučeného postupu. Šlo to dobře a toto cukroví zařadím do svého vánočního receptáře. Plnit kytičky můžete třeba nugátem, nutelou, marcipánem, ozdobit lentilkou, prostě co vás napadne. Motýlci se mohou ozdobit cukrovou polevou. Vyzkoušejte tento recept také, nebudete zklamaní.
Co je potřeba
400 g hladké mouky
140 g krystalového cukru
250 g másla
1 kávová lžička prášku do pečiva
2 žloutky
trochu kakaa
strouhaný kokos na podsypávání
tužší džem
čokoládu
1
V misce utřeme máslo s cukrem a žloutky. Přidáme hladkou mouku promíchanou s práškem do pečiva a utvoříme těsto. Těsto rozdělíme na dva díly a jeden díl obarvíme přidáním kakaa. Musíme ho zpracovávat delší dobu, aby těsto nebylo mramorované ale rovnoměrně hnědé. Připravené těsto odložíme do chladu alespoň na hodinu. Můžeme ho nechat v chladu i přes noc a pokračovat v práci až druhý den.
2
Světlé těsto rozválíme na tenký plát a vykrájíme tvořítkem kytičky. Vložíme je do formiček na košíčky a střed přimáčkneme. Můžeme vykrajovat i motýlky či vážky. Těsto se mírně lepí, při válení ho podsypáváme strouhaným kokosem nebo ořechy a válíme přes papír na pečení.
3
Z tmavého kakaového těsta vykrájíme kolečka nebo lístečky.
4
Těsto dáme péci do vyhřáté trouby na teplotu 180 °C a pečeme do zezlátnutí okrajů.
5
Plníme hustým džemem a aby se hezky leskl, na mírném teple ho v kastrůlku rozpustíme. Tekutým džemem, pomocí lžičky, plníme středy kytiček. Džem nesmí být horký, musíme ho za stálého míchání vychladit do stavu, ve kterém bude mít tendenci tuhnout. Před další prací necháme džem v pečivu ztuhnout.
6
Tmavá kolečka polijeme celá čokoládou a přilepíme květinku, nebo čokoládu kápneme jen doprostřed kolečka a přilepíme druhou část. Hotové cukroví uskladníme na chladném místě. Doba k uležení je týden.
Kakaové cukroví s kokosem | recept. Toto cukroví se dá péci na poslední chvíli před příležitostí, na kterou ho plánujete. Těsto je hodně kakaové a v c…
Cukroví z vaflového těsta | recept. Vaflové těsto patří v cukrařině mezi základní máslová těsta. Je snadné na přípravu a velmi dobře se s ním pracuje.…
Vánoční cukroví | recept. Slepované cukroví je nejjednodušší a někomu také nejvíc chutná. Toto cukroví nemusí být jen z klasického lineckého těsta, al…
Řezy Opilý František | recept. Nadýchané kakaové těsto, vrstva vlašských ořechů s rumem a čokoládová poleva. To je tradiční cukroví vhodné nejen k ván…
Ořechové kořeněné oválky | recept. Pomalu se blíží nejkrásnější svátky roku Vánoce. Vánoce jsou nerozlučně spojeny s dobrým jídlem a především vánoční…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.
Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.
Diskuze k článku