Jak udělat velikonoční jidáše | recept
Jak udělat velikonoční jidáše | recept. Jidáše jsou velmi oblíbené velikonoční pečivo, které je známo již po několik staletí. My si teď velikonoční jidáše připravíme v naší kuchyni. Tady je recept.
Co je potřeba
500 g polohrubé mouky
100 g másla
1/4 litru mléka
50 droždí
1 vanilkový cukr
2 žloutky
strouhaná kůra
trocha soli
50 g sekaných loupaných mandlí na posypání
1 bílek na potření těsta
Droždí promícháme se 1 lžící cukru, přidáme trochu mléka a mouky.
Těsto necháme vykvasit. Do mísy dáme ostatní přísady, přidáme kvásek a vypracujeme pružné těsto.
Posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem.
Vykynuté těsto rozválíme na vále posypaném moukou a skleničkou vypichujeme kolečka.
Přendáme na plech, ještě chvíli necháme kynout. Uděláme rýhy, potřeme rozšlehaným bílkem s troškou mléka a posypeme mandlemi.
V předehřáté troubě upečeme dorůžova. Podáváme čerstvé a s medem.
Diskuze k článku