Co je potřeba

  • různé druhy sýrů
  • měkký tvaroh
  • žervé
  • česnek
  • sůl
  • vlašské ořechy
  • hroznové víno
  • celozrnné pečivo
  • ostatní přísady dle chuti a fantazie
1

Vyberte si ze široké nabídky v obchodech několik druhů sýra. Sýry kupujte vcelku, případně si je nechte nakrájet z celého kusu. Vyhněte se nákupům sýru předem nakrájeného, nevíte jak dlouho ve vitríně leží. Chcete-li si opravdu pochutnat, nechte ležet i balené krájené sýry. K nákupu přidejte měkký tvaroh, sýr typu žervé a celozrnné pečivo.

2

Každý sýr má svoji specifickou chuť, kterou je škoda přebíjet množstvím koření či jiných dochucovadel. Proto si namíchejte jednoduchý tvarohový dip se žervé a trochou soli. K 250 g tvarohu z vaničky (je hladší a jemnější) stačí přidat 100 g žervé a sůl. Vše dohromady vidličkou našlehejte. Vznikne hladký krém nevýrazné chuti, hodící se jako základ pod sýr, jehož chuť má podtrhnout, nikoli přebít. Naplňte krém do sáčku s řezanou špičkou a nastříkejte ho na tenký plátek celozrnného rohlíku. Dozdobte kousky sýra a chuťově ladícím ovocem či zeleninou. K  sýrům se hodí bobule hroznového vína, jádra vlašských ořechů, kompotované mandarinky, kompotované višně, olivy, papriky, ředkvičky a spousta jiných druhů. Nebojte se zkoušet nové chutě.

3

Další možností, jak ozdobit sýrové jednohubky, je do připraveného tvarohového základu nastrouhat libovolný tvrdý sýr a pak směsí potřít plátky pečiva. Jednotlivé kousky se ozdobí ovocem, ořechy nebo zeleninou a opatří párátky ke snadnější manipulaci. Jestliže si chcete sýr vychutnat samotný, bez pečiva, přidejte do tvarohového základu více jemně strouhaného sýra tak, aby vznikla hmota, jež půjde tvarovat. Utvořte z ní kuličky, které obalujte v sekaných bylinkách, mletých ořeších nebo sladké paprice.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
4
Average: 4 (1 vote)