Jak udělat steak s koňakovou omáčkou | recept
Jak udělat steak s koňakovou omáčkou | recept. Pro opravdové milovníky steaků je tady můj recept na steak s koňakovou omáčkou. Polaskejte trošku své chuťové buňky. Steak s koňakovou omáčkou vás dostane.
Co je potřeba
4 x 150 g hovězí svíčkové
olivový olej
sůl
barevný pepř
Na koňakovou omáčku:
2 lžíce másla
2 šalotky
50 g medu
2 lžíce balzamikového octa
50 g telecí demi – glace
50 g koňaku
sůl
bílý pepř
Steaky opepříme, pokapeme olejem a necháme krátce odležet.
Dále osolíme a zprudka opečeme z obou stran. Poté je položíme na plech a dáme v troubě předehřáté na 80 –100 stupňů na 15 minut dopéci. Chceme-li krvavější maso, postačí o pár minut méně. Dokonalý steak musí být křehký a šťavnatý.
Koňakovou omáčku připravíme takto: na přepuštěném másle orestujeme do růžova nadrobno nakrájenou šalotku. Přidáme med, balzamikový ocet, omáčku demi – glas, špetku soli a pepře a na závěr trochu koňaku.
Omáčku provaříme a podáváme ke steakům z hovězí svíčkové.
Tipy
Maso solte až těsně před tepelnou úpravou, aby zůstalo šťavnaté.
Diskuze k článku