Jak udělat smaženky ze staršího chleba | recept
Jak udělat smaženky ze staršího chleba | recept. Nechutná vám chleba, který jste koupili jen před pár dny, nekřupe kůrčička, nemá již vůni čerstvě upečeného chleba? A zároveň ctíte zásadu, že jídlo a zejména chleba, který není zkažený, se nevyhazuje? Topinky také nejsou právě tím, co by potěšily vaše chuťové buňky, měli jste je přece před nedávnem? Řešení je snadné. Udělejte si třeba vaječné smaženky z chleba. Nemusíte přípravu plánovat, těch několik surovin máte každodenně v ledničce. Chlebové smaženky jsou kdykoliv použitelnou a dobrou variantou, jak udělat rychlou, teplou a levnou večeři.
Co je potřeba
- krájený chléb
- 4 vejce
- 15 dkg šunky (salám)
- strouhaný sýr
- sůl, pepř
- bylinky
V míse nebo hlubokém talíři rozkvedláme celá vejce, osolíme, případně opepříme. Přidáme i bylinky, které máme po ruce, nejraději čerstvé. Nastrouháme sýr na hrubém struhadle, dáme do rozkvedlaných vajec, přimícháme také uzeninu. Chleba postupně v této směsi z obou stran namočíme a obalíme. Musíme si při obalování pomoci vidličkou a na chleba nanášet i hustou směs – uzeninu a sýr.
Obalený a nasáklý chléb klademe na rozpálený tuk. Smažíme na pánvi krátce, než se vajíčko na chlebu srazí a zrůžoví. Pak chléb otočíme a smažíme z druhé strany. Hotové chlebové smaženky dáváme na mělký talíř a můžeme je ještě teplé ozdobit rajčaty, okurkou nebo jinou zeleninou, kterou máme rádi. Na horkém chlebu zelenina dobře zvláční a trochu se prohřeje.
Diskuze k článku