Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat francouzský toust | recept

Jak udělat francouzský toust | recept

Jak udělat francouzský toust | recept. Pod pojmem francouzský toust si lidé představují kde co, ale vždy jde o nějakou úpravu opékaného pečiva. Tím může být prostý konzumní chléb, speciální toustový chléb, veka a dokonce někdy vánočka a v cizině jistě i jiná pečiva. Tím je jasné, že francouzské tousty jsou podávané jako slané i sladké pokrmy. Ale není tomu tak jen u nás, je tomu tak i ve světě. Pusťme se do jednoho klasického francouzského toustu, jak ho umějí ve Francii ke snídani.

Co je potřeba

10 krajíců konzumního nebo toustového chleba (tloušťka asi 1,5 - 2 cm)
5 vajec
1/2 lžičky skořice
1/4 lžičky nového koření
1/4 lžičky muškátového oříšku
1 lžíce vanilky
špetka soli
máslo
javorový sirup (lze nahradit medem)

1

Vajíčka rozšleháme a přidáme všechny přísady. Můžeme přidat trochu mléka.

2

Vaječnou směs dáme do misky, do které se volně na dno položí chléb. Každý krajíc asi na 10 vteřin po obou stranách namočíme do vaječné směsi, aby se dobře do toustu nasákla.

3

Na předehřátou pánev na zhruba 400 °C pokládáme ve vaječné směsi namočené krajíce a smažíme. Správná barva je lehce zahnědlá. Pak na každou stranu toustu ještě položíme trochu másla, aby se také vsáklo do chleba.

4

Pokud jsou obě strany lehce opečené, pokládáme tousty na talíř a ihned podáváme k jídlu s kvalitním javorovým sirupem. Pokud sirup nemáme, můžeme použít med, ale i jinou sladkou polevu, ovšem tím se značně od francouzské klasiky odlišujeme.

Autor: chorche
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit polévku z patizonu | recept
Jak uvařit polévku z patizonu | recept
Polévka z patizonu | recept. Patizon se v kontextu české kuchyně neřadí mezi příliš využívané zeleniny. Jeho nejklasičtější úpravou je obalení a smaže…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.