Jak udělat sladké raviolky pro děti | recept
Jak udělat sladké raviolky pro děti | recept. Děti rády mlsají a málokdy pohrdnou nějakou sladkostí. Místo kupovaných oplatek, u kterých je nejistá kvalitní náplň, udělejte dětem podomácky připravené raviolky. Nedají moc práce, nevyžadují žádnou zvláštní zručnost, stačí se držet daných ingrediencí a zvládne to každý.
Co je potřeba
- 300 g mouky
- 250 g másla
- 3 žloutky
- vanilkový cukr
- citronová kůra
- 1 lžíce studené vody
- marmeláda
- cukr na posypání
Na vále prosejeme hladkou mouku, přidáme změklé máslo. Máslo si předem vyndáme z lednice, a pokud na něj zapomeneme, dáme jej do mikrovlnky jen na velmi krátkou dobu, aby změklo. Použijeme 3 vajíčka, oddělíme žloutky od bílků a přidáme do těsta spolu s jednou lžící studené vody a přidáme půl sáčku vanilky. Samozřejmě, že je lepší vanilkový lusk, ale ten nemáme vždy po ruce. Pro chuť a vůni můžeme přidat i nastrouhanou citronovou kůru.
Vypracujeme hladké těsto, zabalíme jej do igelitového sáčku nebo fólie a necháme 1 hodinu odležet v ledničce. Pokud nám zbývá čas, tak lépe i déle, ideálně několik hodin může těsto odpočívat.
Odležené těsto dáme na pomoučněný vál a rozválíme jej na plát o síle 3 až 4 cm. Vykrajujeme kolečka asi o průměru 5 cm a do středu každého kolečka dáme trochu marmelády. Nemělo by jí být příliš, aby při pečení nevytékala. Okraj kolečka potřeme rozšlehaným vejcem (tím se kraje lépe spojí), kolečko přeložíme na polovinu a okraje spojíme přitisknutím k sobě. Vzniknou nám vlastně takové taštičky.
Aby okraje dobře držely a neotvíraly se při pečení, můžeme je pomocí vidličky přimáčknout tak, že otiskneme zoubky vidličky po celém spojovacím okraji. Otisk vidličky děláme s citem, abychom kraje úplně „neprosekali“.
Taštičky pokládáme na vymaštěný plech, nebo jej vyložíme pečicím papírem a povrch propícháme vidličkou, aby z těsta při opečení odcházela pára. Vkládáme do vyhřáté trouby a pečeme 10 až 12 minut. Když začnou v troubě raviolky zlátnout, jsou hotovy. Ještě teplé je sypeme cukrem, nemusí to být jen moučkový cukr, ale dá se použít i krupicový, který raviolky ozvláštní.
Diskuze k článku