Jak upéct šneky z bramborového těsta s mákem a povidly | recept
Bramborové těsto vyválené do tenké vrstvy, plněné povidly a mákem a následně nakrájené do úhledných šneků, je zákuskem s roky osvědčenou kombinací tradičních surovin. Přesto však anebo možná právě proto zaujme a zachutná.
Co je potřeba
Uvedené množství odpovídá cca 20 bramborovým šnekům
- 600 g uvařených zchladlých brambor
- 120 g hrubé mouky
- 120 g hladké mouky
- 4 lžíce bramborového škrobu
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 150 g švestkových povidel
- 2–3 lžíce rumu na rozmíchání povidel
- 100 g mletého máku
- 100 g moučkového cukru
- 50 g rozpuštěného zchladlého másla na potření bramborových šneků před pečením
Předem uvařené, zchladlé, nejlépe i lehce vychlazené brambory najemno nastrouhejte do větší mísy.
Další naše recepty ze strouhaných vařených brambor:https://www.staroceskerecepty.cz/bezmase/bramborove-variace-smazene-sneky-a-placky-z-bramboroveho-testa
Nyní v misce rozmíchejte povidla s rumem tak, aby byla snadno roztíratelná. Množství rumu tedy odvozujte od toho, jak hustá máte povidla.
Jednotlivé bramborové šneky vyskládejte v patřičných rozestupech na plech vyložený pečicím papírem a povrch každého z nich potřete rozpuštěným máslem.
Takto připravené šneky s povidly a mákem přesuňte do trouby předehřáté na 170 °C (horkovzdušná trouba 150 °C) a pečte 30–40 minut dozlatova.
Jakmile alespoň částečně zchladne náplň z máku a povidel, zákusek z bramborového těsta si s chutí dopřejte.
Tipy
- Upečené bramborové šneky lze ještě dozdobit sladkou rumovou polevou snadno vymíchanou z moučkového cukru a rumu.
Diskuze k článku