Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct klasiku v podobě máslového koláče s makově-tvarohovou nádivkou a krupicovou žmolenkou

Jak upéct klasiku v podobě máslového koláče s makově-tvarohovou nádivkou a krupicovou žmolenkou

Ovocem, mákem či tvarohem doplněné máslové koláče, k tomu ještě ozdobené hrudkovitou žmolenkou jsou klasikou, která nezklame. Bezpochyby proto nezklame ani tato klasika v podobě jemného máslového koláče, kde je křehký linecký základ doplněný bohatou vrstvou makově-tvarohové nádivky a povrch ozdobený klasickou, máslově jemnou, avšak pro tentokrát krupicovou žmolenkou.

Co je potřeba

S uvedeným množstvím využijte plech o velikosti 20×30 cm

Na jemné máslové těsto:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 150 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce mléka
  • ½ lžičky prášku do pečiva

Na makově-tvarohovou nádivku:

  • ¾ l mléka
  • 130 g krupicového cukru
  • 100 g másla
  • 150 g mletého máku
  • 150 g dětské krupice
  • 250 g tučného tvarohu ve vaničce
  • 1 vajíčko
  • 2 lžíce rumu

Na máslově jemnou krupicovou žmolenku:

  • 140 g dětské krupice
  • 100 g krupicového cukru
  • 100 g másla
1

Základem tohoto klasického máslového koláče je dle očekávání máslově jemné těsto, které připravíte utřením povoleného másla a cukru, kdy v průběhu mísení zapracujete i citronovou šťávu.

propracování máslového základu
2

K vymíchanému máslovému základu pak zapracujte mléko s moukou i práškem do pečiva a vypracujte tvárné, jemné, nelepivé těsto, které odložte v průběhu dalších příprav stranou odpočinout.

dopracování máslového těsta
odložení jemného, tvárného a nelepivého máslového těsta stranou
3

V hrnci za stálého míchání na mírném ohni zahřívejte mléko s cukrem a máslem, čímž zahájíte přípravu makově-tvarohové nádivky.

zahájení přípravy makově-tvarohové nádivky
4

Jakmile se cukr s máslem v teplém mléce rozpustí, přisypejte k nim promísenou krupici s mákem a za stálého, ke konci však intenzivního míchání svařte do výrazně husté krupicovo-makové kaše a nechejte chladnout.

svaření teplého oslazeného mléka s krupicí a mákem do husté krupicovo-makové kaše
5

V misce následně prošlehejte tvaroh s vajíčkem a současně provoňte rumem. Připravíte tím tvarohovou část výsledné makově-tvarohové nádivky.

vymíchání tvarohové části makově-tvarohové nádivky
6

Nyní do alespoň částečně zchladlé krupicovo-makové kaše vmíchejte tvarohovou část a důkladně spolu promíchejte.

promíchání krupicovo-makové kaše s tvarohovou částí nádivky
7

Plech s vyššími okraji poté vyložte pečicím papírem, na dno přeneste vyválené máslové těsto, přičemž jej prsty dorovnejte a v bohaté vrstvě na něj naneste důkladně promíchanou makově-tvarohovou nádivku, jejíž povrch stěrkou uhlaďte.

nanesení bohaté vrstvy makově-tvarohové nádivky na máslové těsto
8

Jako poslední zbývá vypracovat máslově jemnou krupicovou žmolenku. Na tu stačí v míse nejlépe rukou propracovat povolené máslo s dětskou krupicí a cukrem.

příprava hrudkovité krupicové žmolenky
9

Hrudkovitou máslově jemnou krupicovou žmolenkou pak na závěr ozdobte bohatou vrstvu makově-tvarohové nádivky a takto připravený koláč upečte v předem vyhřáté troubě na 170 °C (horkovzdušná trouba 150 °C). Koláč pečte 50–60 minut, a to až do zezlátnutí krupicové žmolenky.

Upečenou klasiku v podobě tohoto máslového koláče pak nechejte ve formě zcela zchladnout a nejlépe v lednici do druhé dne proležet a dokonale zvláčnět.

ozdobení povrchu makově-tvarohové nádivky krupicovou žmolenkou
pečení a proležení máslového koláče s makově-tvarohovou nádivkou a krupicovou žmolenkou

Tipy

  • Máslový koláč v této klasické podobě můžete nápaditě obměnit a přeměnit jej v líbivý, méně klasický dort, který se honosí opravdu bohatou vrstvou makově-tvarohové nádivky a místo máslově jemné krupicové žmolenky jej zdobí nahrubo nastrouhané máslově jemné těsto. K takové změně přitom stačí využít menší, dortovou formu, na jejíž vymazané a moukou vysypané dno urovnáte jen část připraveného máslového těsta a zbylou část odložíte do lednice k důkladnému vychlazení a zatuhnutí. Po nanesení bohaté vrstvy makově-tvarohové nádivky na spodní korpus, pak vychlazenou část těsta nastrouháte na hrubém struhadle a nádivku jím posypete.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak na řezy Opilý František | recept
Jak na řezy Opilý František | recept
Řezy Opilý František | recept. Nadýchané kakaové těsto, vrstva vlašských ořechů s rumem a čokoládová poleva. To je tradiční cukroví vhodné nejen k ván…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.