Jak upéct klasiku v podobě máslového koláče s makově-tvarohovou nádivkou a krupicovou žmolenkou
Ovocem, mákem či tvarohem doplněné máslové koláče, k tomu ještě ozdobené hrudkovitou žmolenkou jsou klasikou, která nezklame. Bezpochyby proto nezklame ani tato klasika v podobě jemného máslového koláče, kde je křehký linecký základ doplněný bohatou vrstvou makově-tvarohové nádivky a povrch ozdobený klasickou, máslově jemnou, avšak pro tentokrát krupicovou žmolenkou.
Co je potřeba
S uvedeným množstvím využijte plech o velikosti 20×30 cm
Na jemné máslové těsto:
- 300 g polohrubé mouky
- 150 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce mléka
- ½ lžičky prášku do pečiva
Na makově-tvarohovou nádivku:
- ¾ l mléka
- 130 g krupicového cukru
- 100 g másla
- 150 g mletého máku
- 150 g dětské krupice
- 250 g tučného tvarohu ve vaničce
- 1 vajíčko
- 2 lžíce rumu
Na máslově jemnou krupicovou žmolenku:
- 140 g dětské krupice
- 100 g krupicového cukru
- 100 g másla
Hrudkovitou máslově jemnou krupicovou žmolenkou pak na závěr ozdobte bohatou vrstvu makově-tvarohové nádivky a takto připravený koláč upečte v předem vyhřáté troubě na 170 °C (horkovzdušná trouba 150 °C). Koláč pečte 50–60 minut, a to až do zezlátnutí krupicové žmolenky.
Upečenou klasiku v podobě tohoto máslového koláče pak nechejte ve formě zcela zchladnout a nejlépe v lednici do druhé dne proležet a dokonale zvláčnět.
Tipy
- Máslový koláč v této klasické podobě můžete nápaditě obměnit a přeměnit jej v líbivý, méně klasický dort, který se honosí opravdu bohatou vrstvou makově-tvarohové nádivky a místo máslově jemné krupicové žmolenky jej zdobí nahrubo nastrouhané máslově jemné těsto. K takové změně přitom stačí využít menší, dortovou formu, na jejíž vymazané a moukou vysypané dno urovnáte jen část připraveného máslového těsta a zbylou část odložíte do lednice k důkladnému vychlazení a zatuhnutí. Po nanesení bohaté vrstvy makově-tvarohové nádivky na spodní korpus, pak vychlazenou část těsta nastrouháte na hrubém struhadle a nádivku jím posypete.
Diskuze k článku