Jak upéct klasiku v podobě máslového koláče s makově-tvarohovou nádivkou a krupicovou žmolenkou
Ovocem, mákem či tvarohem doplněné máslové koláče, k tomu ještě ozdobené hrudkovitou žmolenkou jsou klasikou, která nezklame. Bezpochyby proto nezklame ani tato klasika v podobě jemného máslového koláče, kde je křehký linecký základ doplněný bohatou vrstvou makově-tvarohové nádivky a povrch ozdobený klasickou, máslově jemnou, avšak pro tentokrát krupicovou žmolenkou.
Co je potřeba
S uvedeným množstvím využijte plech o velikosti 20×30 cm
Na jemné máslové těsto:
- 300 g polohrubé mouky
- 150 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce mléka
- ½ lžičky prášku do pečiva
Na makově-tvarohovou nádivku:
- ¾ l mléka
- 130 g krupicového cukru
- 100 g másla
- 150 g mletého máku
- 150 g dětské krupice
- 250 g tučného tvarohu ve vaničce
- 1 vajíčko
- 2 lžíce rumu
Na máslově jemnou krupicovou žmolenku:
- 140 g dětské krupice
- 100 g krupicového cukru
- 100 g másla
Krok 1
Základem tohoto klasického máslového koláče je dle očekávání máslově jemné těsto, které připravíte utřením povoleného másla a cukru, kdy v průběhu mísení zapracujete i citronovou šťávu.
Krok 2
K vymíchanému máslovému základu pak zapracujte mléko s moukou i práškem do pečiva a vypracujte tvárné, jemné, nelepivé těsto, které odložte v průběhu dalších příprav stranou odpočinout.
Krok 3
V hrnci za stálého míchání na mírném ohni zahřívejte mléko s cukrem a máslem, čímž zahájíte přípravu makově-tvarohové nádivky.
Krok 4
Jakmile se cukr s máslem v teplém mléce rozpustí, přisypejte k nim promísenou krupici s mákem a za stálého, ke konci však intenzivního míchání svařte do výrazně husté krupicovo-makové kaše a nechejte chladnout.
Krok 5
V misce následně prošlehejte tvaroh s vajíčkem a současně provoňte rumem. Připravíte tím tvarohovou část výsledné makově-tvarohové nádivky.
Krok 6
Nyní do alespoň částečně zchladlé krupicovo-makové kaše vmíchejte tvarohovou část a důkladně spolu promíchejte.
Krok 7
Plech s vyššími okraji poté vyložte pečicím papírem, na dno přeneste vyválené máslové těsto, přičemž jej prsty dorovnejte a v bohaté vrstvě na něj naneste důkladně promíchanou makově-tvarohovou nádivku, jejíž povrch stěrkou uhlaďte.
Krok 8
Jako poslední zbývá vypracovat máslově jemnou krupicovou žmolenku. Na tu stačí v míse nejlépe rukou propracovat povolené máslo s dětskou krupicí a cukrem.
Krok 9
Hrudkovitou máslově jemnou krupicovou žmolenkou pak na závěr ozdobte bohatou vrstvu makově-tvarohové nádivky a takto připravený koláč upečte v předem vyhřáté troubě na 170 °C (horkovzdušná trouba 150 °C). Koláč pečte 50–60 minut, a to až do zezlátnutí krupicové žmolenky.
Upečenou klasiku v podobě tohoto máslového koláče pak nechejte ve formě zcela zchladnout a nejlépe v lednici do druhé dne proležet a dokonale zvláčnět.
- Máslový koláč v této klasické podobě můžete nápaditě obměnit a přeměnit jej v líbivý, méně klasický dort, který se honosí opravdu bohatou vrstvou makově-tvarohové nádivky a místo máslově jemné krupicové žmolenky jej zdobí nahrubo nastrouhané máslově jemné těsto. K takové změně přitom stačí využít menší, dortovou formu, na jejíž vymazané a moukou vysypané dno urovnáte jen část připraveného máslového těsta a zbylou část odložíte do lednice k důkladnému vychlazení a zatuhnutí. Po nanesení bohaté vrstvy makově-tvarohové nádivky na spodní korpus, pak vychlazenou část těsta nastrouháte na hrubém struhadle a nádivku jím posypete.