Jak přichystat salát z letního ovoce s pohankovými vločkami a smetanovou zálivkou | recept
Salát z letního ovoce s pohankovými vločkami a smetanovou zálivkou | recept. Ovocné saláty skýtají v letním období obrovské možnosti, existuje nepřeberné množství kombinací. Následující recept spojuje letní ovoce s pohankovými vločkami, které jsou bezlepkové, velice zdravé a hlavně chutné. Jejich spojením vznikne výživný pokrm. Zálivku vytvoříte spojením smetany, citronové šťávy a medu, doplnit ji můžete podle chuti i skořicí nebo mletými semínky. Ovocný salát podle níže uvedeného receptu poslouží jako skvělá snídaně, svačina nebo dezert.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat:
- hrst jahod
- hrst černého rybízu
- hrst červeného rybízu
- hrst angreštu
- hrst třešní
- 1 lžíce rozinek
- hrst pohankových vloček
Co si přichystáme na zálivku:
- 50 ml 12% smetany (nebo mléka)
- ½ lžíce medu
- 2 lžičky mletých semínek (chia, slunečnicových, lněných)
- ½ lžičky skořice
- 2 lžičky citronové šťávy
V prvním kroku si připravíme ovocný základ. Jahody zbavíme stopek, černý i červený rybíz otrháme z větviček, z angreštu odstraníme „bubáky“ a třešně vypeckujeme. Poté všechno důkladně propereme. Jahody rozkrájíme na čtvrtky. Třešně rozdělíme na půlky a všechno ovoce následně smícháme v misce. Rozinky opláchneme a zamícháme je spolu s pohankovými vločkami k ovoci. Necháme chvíli stát. Vločky nabobtnají, jakmile do sebe vtáhnou vlhkost z ovoce.
Mezitím si připravíme zálivku. Med šetrně zahřejeme a zašleháme ho metličkou do smetany. Držíte-li právě dietu, můžete smetanu nahradit i mlékem. Poté přisypeme skořici a semínka a zamícháme.
Pokud jsou vločky alespoň trochu nabobtnalé, přelijeme je zálivkou, promícháme a necháme chvíli odstát. Případně si můžeme pokrm připravit večer do ledničky a ráno už jen zkonzumovat. Vločky ještě více nabydou a změknou. Přeji dobrou chuť.
Diskuze k článku