Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat rybízový koláč s tvarohem | recept

Jak udělat rybízový koláč s tvarohem | recept

Jak udělat rybízový koláč s tvarohem | recept. Rybízový koláč s tvarohem je ryze „domácký“ moučník – pro komerční pekárny je rybíz těžko dostupný. A když tak jen v určitém čase a v omezeném množství. Rybízový koláč s tvarohem doma připravujeme z čerstvého nebo zmrazeného rybízu. Jak udělat rybízový koláč s tvarohem? Nabízíme recept s použitím kynutého těsta.

Co je potřeba

1/2 kg hladké nebo polohrubé mouky

100 g cukru

50 g rozpuštěného tuku

1 vejce

1/2 balíčku droždí

250 ml mléka 

1/4 lžičky soli 

trochu citronové kůry

 

1

Rybízový koláč s tvarohem připravujeme z kynutého těsta nebo z lineckého (křehkého) těsta. Na jiné typy těst (lité, třené, piškotové) bychom tvaroh nenamazali. Nabízený recept je na koláč z kynutého těsta.

2

Protože v rybízovém koláči s tvarohem jsou převládajícími složkami rybíz a tvaroh, není třeba připravovat nějak složité těsto a úplně postačí základní. Připravíme je z půl kilogramu hladké nebo polohrubé mouky, 100 gramů cukru, 50 gramů rozpuštěného tuku, jednoho vejce, půl balíčku droždí, asi 250 mililitrů mléka, čtvrt lžičky soli a trochu citronové kůry ze čtvrtky omytého citronu.

Protože v rybízovém koláči s tvarohem jsou převládajícími složkami rybíz a tvaroh, není třeba připravovat nějak složité těsto a úplně postačí základní. Připravíme je z půl kilogramu hladké nebo polohrubé mouky, 100 gramů cukru, 50 gramů rozpuštěného tuku, jednoho vejce, půl balíčku droždí, asi 250 mililitrů mléka, čtvrt lžičky soli a trochu citronové kůry ze čtvrtky omytého citronu.
3

Ve vlažném mléce rozmícháme trochu cukru a mouky (odebereme z uvedeného množství) a kvasnice. Necháme je vzejít. V zadělávací nádobě smísíme sypké přísady, rozklepneme vejce, přidáme vlažný tuk (rostlinný na pečení nebo olej) a vzešlý kvásek. Vypracujeme lesklé hladké polotuhé těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme asi půl hodiny kynout.

Ve vlažném mléce rozmícháme trochu cukru a mouky (odebereme z uvedeného množství) a kvasnice. Necháme je vzejít. V zadělávací nádobě smísíme sypké přísady, rozklepneme vejce, přidáme vlažný tuk (rostlinný na pečení nebo olej) a vzešlý kvásek. Vypracujeme lesklé hladké polotuhé těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme asi půl hodiny kynout.
4

Jeden tvaroh rozmícháme s práškovým a vanilkovým cukrem. Cukru přidáváme podle chuti – začneme dvěma lžícemi, případně přidáme. Do tvarohu vmícháme jedno celé vejce, anebo žloutek a sníh vyšlehaný z bílku (tvarohová nádivka tím trochu nabyde, sníh ji zkypří).

Jeden tvaroh rozmícháme s práškovým a vanilkovým cukrem. Cukru přidáváme podle chuti – začneme dvěma lžícemi, případně přidáme. Do tvarohu vmícháme jedno celé vejce, anebo žloutek a sníh vyšlehaný z bílku (tvarohová nádivka tím trochu nabyde, sníh ji zkypří).
5

Přebereme a opláchneme rybíz. Jestliže budeme používat mražený, necháme jej jen lehce odrazit“, nerozmrazujeme docela.

6

Zapneme troubu na nejvyšší stupeň, aby se vyhřála.

7

Koláčovou formu vymažeme máslem nebo rostlinným tukem. Nevysypáváme. Z vykynutého těsta rozválíme placku a vložíme do formy, a nebo těsto přímo prsty rovnoměrně roztáhneme po celé ploše formy. Na těsto natřeme tvarohovou nádivku. Na nádivku hustě nasypeme rybíz. Můžeme posypat drobenkou z mouky, másla a moučkového cukru, ale není to bezpodmínečně nutné.

Koláčovou formu vymažeme máslem nebo rostlinným tukem. Nevysypáváme. Z vykynutého těsta rozválíme placku a vložíme do formy, a nebo těsto přímo prsty rovnoměrně roztáhneme po celé ploše formy. Na těsto natřeme tvarohovou nádivku. Na nádivku hustě nasypeme rybíz. Můžeme posypat drobenkou z mouky, másla a moučkového cukru, ale není to bezpodmínečně nutné.
8

Koláč vložíme do trouby, teplotu snížíme na 200°C a a upečeme. Doba pečení je asi 25 minut. Upečený koláč bude mít okraje zlatohnědé. Rybízový koláč s tvarohem podáváme vlažný s dezertní vidličkou jako hlavní jídlo. Nebo jej necháme vychladnout a jíme jako moučník, dezert, snídani, svačinu – jak je kdo zvyklý.

Koláč vložíme do trouby, teplotu snížíme na 200°C a a upečeme. Doba pečení je asi 25 minut. Upečený koláč bude mít okraje zlatohnědé. Rybízový koláč s tvarohem podáváme vlažný s dezertní vidličkou jako hlavní jídlo. Nebo jej necháme vychladnout a jíme jako moučník, dezert, snídani, svačinu – jak je kdo zvyklý.
Autor: eliska1544
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat rybízovou buchtu | recept
Jak udělat rybízovou buchtu | recept
Jak udělat rybízovou buchtu | recept. Rybíz sice nepatří mezi tradiční buchtové náplně, ale přesto může rybízová buchta přijít k chuti. Rybízová bucht…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.