Jak udělat plněné bramborové knedlíky | recept
Recept na plněné bramborové knedlíky. Plněné bramborové knedlíky jsou velice oblíbené, objeví-li se v polední nabídce restaurací a veřejného stravování, málokdo jim odolá. A to i proto, že uvařit plněné bramborové knedlíky je poměrně pracné a vyžaduje to dost času. Mají-li ovšem naši blízcí plněné bramborové knedlíky rádi, proč jim je čas od času nedopřát? Přinášíme recept, jak udělat plněné bramborové knedlíky v domácí kvalitě.
Co je potřeba
- Půl kilogramu vařených brambor
- Jedno celé vejce
- 160 g hrubé mouky a mouka na podsypání těsta
- 250 g mletého masa nebo jiné náplně
- Cibule, tuk, koření
Čtvrt kilogramu vepřového nebo vepřového uzeného masa umeleme. Když bychom chtěli používat koupené mleté maso, tak jedině od spolehlivého řezníka. Na lžíci oleje (víc není třeba, maso pustí tuk) zesklovatíme cibulku, přidáme maso, osolíme, opepříme (uzené nesolíme), opečeme, podlijeme vodou a dusíme do měkka. Někdo do masa přidává lžičku mouky, ale není to třeba.
Kousek těsta s náplní opatrně přeložíme, okraje k sobě přitlačíme a pak v ruce domodelujeme do tvaru úhledného plochého knedlíku. Někdo z těsta vykrajuje kolečka – na jedno položí náplň, druhým přikryje a spojí. Tím ovšem vznikají odřezky, které se sice znovu zapracují, ale přibývá mouky v těstě. Obdélníčky jsou bez odpadu a po vytvarování druhého, třetího člověk získá zručnost.
Uvařené knedlíky vyplavou napovrch. Jeden na zkoušku vyndáme, rozkrojíme, a je-li provařený, vyndáme všechny ostatní (děrovanou podběračkou). Jestliže je těsto ještě trochu syrové, několik minut vaříme dál. Protože je náplň tepelně upravená, nevaří se bramborové knedlíky dlouho – sedm až deset minut. Během vaření můžeme osmažit cibuli.
Tipy
Z uvedeného množství jsou tři porce plněných bramborových knedlíků. Jestliže jich chceme dělat víc, množství surovin úměrně zvýšíme. Pro vegetariány můžeme bramborové knedlíky plnit upraveným a dochuceným sojovým granulátem. Když nemáme maso nebo uzené maso, můžeme bramborové knedlíky plnit i rozemletou a na cibulce upravenou uzeninou.
Diskuze k článku