Jak udělat domácí bramborový knedlík | recept
Bramborový knedlík | recept. Bramborové knedlíky jsou jedním ze základních pilířů české národní kuchyně. Bramborový knedlík se vaří (obrazně) v chaloupce pod horami, jako i v prezidentské kuchyni. Udělat dobrý domácí bramborový knedlík je trochu „kumšt“. A víc než přesná váha je k tomu zapotřebí „kuchařská“ intuice a zkušenost. Jak udělat domácí bramborový knedlík, aby se povedl? Přinášíme recept a několik tipů, jak na to.
Co je potřeba
- 1 kilogram uvařených oloupaných brambor
- 2 vejce
- 300 gramů hrubé mouky
- sůl
Základem úspěchu při vaření bramborového knedlíku jsou brambory. Na bramborový knedlík, který se vždy povede, jsou nejlepší vyzrálé brambory k zimnímu uskladnění. Z hlediska varného typu je ideální typ C – po uvaření se rozsýpá. Na bramborový knedlík se nehodí nové brambory, ani rané odrůdy brambor – jsou příliš vodnaté. Bramborový knedlík se dobře povede i z brambor, které k jaru už nejsou příliš svěží.
Brambory na knedlík je třeba uvařit ve slupce a nechat dokonale vychladnout, nejlépe do druhého dne. Zkušené kuchařky si dokáží poradit i s bramborami teplými, ale začátečník by se měl držet osvědčeného způsobu – těsto očividně řídnoucí pod rukama by ho mohlo vyvést z míry. Těsto ze studených a odleželých vařených brambor neřídne, a nebo jen nepatrně.
Brambory nastrouháme na struhadle s jemnými očky. Ve starších (až velmi starých) domácnostech by se ještě možná našlo dvojdílné dírkované „lisovací“ zařízení, kterým se dříve vařené brambory protlačovaly. Můžeme použít i je. V některých kuchařkách radí brambory pomlet na masovém strojku. Ale struhadlo je další jistota.
Když máme těsto vypracované, ale ještě nezformované, dáme si vařit vodu na knedlíky. Volíme dostatečně velkou nádobu, aby se knedlíky nelepily. Počítáme s tím, že se varem zvětší.
Nebo z těsta vypracujeme šišku o stejném průměru. Ale aby se knedlík v šišce nerozvařil, je vhodné vařit jej „v šatě“ neboli „v ubrousku“. Šišku knedlíku zabalíme do čistého plátýnka, na koncích zavážeme a dáme vařit. Pozor, plátýnko nesmí být vypráno v aromatickém prášku nebo vymácháno v aviváži, knedlík by tím načichl.
Bramborový knedlík v podobě koulí nebo špalíčků je uvařen, když vyplave napovrch. Na zkoušku ale přesto jeden vytáhneme a rozřízneme, zda je provařený i uvnitř. Jsou uvařené asi za sedm až deset minut. Šišku knedlíku v ubrousku vaříme delší dobu – deset minut z jedné strany, pak ho opatrně otočíme a vaříme dalších deset minut.
Uvařené knedlíky vyndáme děrovanou naběračkou. Knedlík v ubrousku přesuneme z vody na talíř, abychom se nepokapali vřelou vodou. Drobné knedlíky trochu promastíme. Šišku vybalíme. Necháme chvíli odpočinout a pak ostrým nožem nakrájíme (někdo používá nit, ale to není třeba, bramborový knedlík se nesrazí jako kynutý).
Tipy
Joza Břízová ve svém opusu Vaříme zdravě, chutně a hospodárně uvádí poměr surovin: Těsto I. – 800 g brambor, 10 g soli, 1 až 2 vejce, 100 g krupice, 200 g hrubé mouky, 2 lžíce octa Těsto II. – 800 g brambor, 10 g soli, 2 vejce, 350 g hrubé mouky
Diskuze k článku