Jak udělat ovocné tvarohové knedlíky | recept
Jak udělat ovocné tvarohové knedlíky | recept. Ovocné tvarohové knedlíky jsou chutné, syté, a co především – jejich příprava je poměrně rychlá, technologie snadná a výsledek skoro vždy zaručený. Nabízíme návod pro začátečníky, jak udělat ovocné tvarohové knedlíky krok za krokem.
Co je potřeba
250 g hrubé mouky
1 vejce
30 g rostlinného tuku
100 g měkkého tvarohu
1 dcl mléka
špetka soli
ovoce
cukr na posypání, máslo, posýpka, smetana
Na ovocné tvarohové knedlíky se hodí všechny druhy ovoce – švestky, meruňky, broskve, jahody, borůvky, jablka. Na ovocné tvarohové knedlíky obvykle nepoužíváme hrušky a exotické či tropické ovoce. I když to mnohé kuchařky zkoušely, výsledky nebývají přesvědčivé (zejména co se týká ohlasu konzumentů).
Na ovocné tvarohové knedlíky potřebujeme polohrubou nebo hrubou mouku, vejce, mléko, měkký tvaroh, rostlinný tuk (nemusí být, zejména máme-li tučný tvaroh). Tvaroh nemusí být nějak obzvlášť kvalitní, bohatě postačí běžný tvaroh koupený v kterémkoliv obchodě (tvaroh „od krávy“ si pošetříme na přímou spotřebu). Na tučnosti tvarohu rovněž není třeba nijak bazírovat – je to vyzkoušeno. Tvarohové těsto připravujeme buď podle konkrétního receptu na tvarohové těsto, a nebo tak zvaně „od oka“. Druhý způsob je vhodný pro lidi, kteří neradi váží, nemají váhu, pospíchají.
Postup „od oka“. Do mísy dáme jedno balení tvarohu (250 g), lžíci rostlinného másla, rozklepneme jedno vejce a postupně rukou zapracujeme tolik hrubé nebo polohrubé mouky, aby vzniklo vláčné, tvárné a nelepivé těsto. Spotřebujeme asi půl kilogramu mouky. Nejdříve suroviny hněteme v míse, pak těsto přeložíme na pracovní plochu, podsypáváme moukou a zároveň zkoušíme, zda už je hmota dostatečně tvárná a nelepivá. Kdyby bylo těsto příliš tvrdé, přikápneme trochu mléka.
Nejdříve k sobě stiskneme rohy, tím zejména drobnější ovoce zajistíme proti vypadnutí. Pak stisknutím slepíme všechny volné kraje a knedlík dotvarujeme, aby byla vrstva těsta všude stejně silná. Hotové syrové ovocné knedlíky z tvarohového těsta pokládáme na hrubou moukou posypaný tác.
Do většího kastrolu dáme vařit vodu. Přisypeme do ní půl lžičky soli. Do vroucí vody rychle vložíme všechny knedlíky. Asi po půl minutě je zespoda podebereme vařečkou nebo jinou vhodnou neostrou podběračkou, aby se odlepily ode dna. Vaříme asi čtyři minuty, pak obrátíme a vaříme další tři minuty. Vyndáme drátěnou nebo děrovanou naběračkou.
Ovocné tvarohové knedlíky podáváme hned (chladnutím tuhnou). Sypeme je podle druhu použitého ovoce a podle individuálních chutí či zvyklostí.
Diskuze k článku