Jak udělat tvarohové jahodové knedlíky | recept
Recept, pracovní postup. Jahodové tvarohové knedlíky jsou pro někoho převzácnou pochoutkou, zatímco v jiných rodinách se v případě jahodových knedlíků ozývá: „Už zase?“. Pro ty, kteří nemají s přípravou jahodových knedlíků zkušenost, přinášíme recept a návod, jak udělat tvarohové jahodové knedlíky, aby se povedly a jahody nepřišly nazmar.
Co je potřeba
- Suroviny na těsto podle návodu
- Jahody čerstvé nebo mražené
- Cukr, máslo, tvaroh na posypání
Na tvarohové jahodové knedlíky se hodí jahody čerstvé a zmražené. Jahodový kompot není moc vhodný. Můžeme-li si vybrat, pak na tvarohové jahodové knedlíky vytřídíme větší jahody. I tak nejsou tvarohové jahodové knedlíky moc velké, takže na jednu porci počítáme asi šest kusů pro školáky a ženy a deset až patnáct kusů pro velké jedlíky.
Tvarohové jahodové knedlíky obvykle zaděláváme těsto z celého balení tvarohu (250 gramů). Tvaroh vyklopíme do mísy, přidáme jedno celé vejce, 70 gramů rostlinného tuku a špetku soli. Postupně přisypáváme tolik hrubé nebo polohrubé mouky, aby vzniklo tvárné, ale ne tvrdé těsto (spotřeba mouky bude maximálně půl kilogramu.
Z těsta vytvarujeme válečky asi čtyři centimetry v průměru a rukou je zploštíme, takže vzniknou jakési pásy těsta. Na pás pokládáme jahody (asi v dvoucentimetrových rozestupech). Pak těsto mezi nimi rozřežeme, takže budeme mít přibližně stejné kousky materiálu na každý knedlík.
Rukou těsto obalíme kolem jahody. Pečlivě stiskneme spoje. Knedlíky v dlani zakulatíme.
Vaříme v širokém kastrolu s dostatečným množstvím vody, do níž jsme přidali lžičku soli. Tvarohové jahodové knedlíky z čerstvých jahod vaříme sedm minut. Když použijeme mražené jahody, po sedmi minutách varu jeden knedlík vytáhneme, rozkrojíme a přesvědčíme se, zda jsou knedlíky provařené až do středu. Obvykle potřebují ještě pár minut přidat (mražené jahody zpomalují var).
Tvarohové jahodové knedlíky výtečně chutnají s posýpkou ze strouhaného tvrdého tvarohu a moučkového cukru, polité máslem.
Tvarohové jahodové knedlíky mají tu výhodu, že jich můžeme připravit do zásoby víc, uchovat je na pomoučeném tácku v chladničce a zavářet postupně podle toho, jak se rodina schází k jídlu. Tak budou mít i pozdní příchozí za deset minut čerstvé knedlíky.
Další výhoda: Jahodové tvarohové knedlíky můžeme v syrovém stavu i zamrazit. Do mrazáku je dáme volně na tácu. Když zmrznou, teprve je sesypeme do sáčku nebo dáme do krabičky.
Diskuze k článku