Jak udělat jahodové knedlíky | recept
Jahodové knedlíky je možno připravit několika různými způsoby – záleží na tom, kolik máme času a jaké suroviny. Určitou roli hrají i kuchařské zkušenosti, ale i začátečník může udělat jahodové knedlíky, aby byly chutné. Tak jak to s těmi jahodovými knedlíky je? Bonus k receptu na jahodové knedlíky na závěr.
Co je potřeba
- Suroviny podle konkrétního receptu
- Jahody
- Kuchyňské vybavení a zařízení
Další variantou jahodových knedlíků je připravit prázdné menší knedlíky z trochu oslazeného těsta. Knedlíky pak na talíři poléváme jahodovou omáčkou (jinak řečeno klevelou, rozvarem). Omáčku připravujeme z jahod čerstvých, zmrazených i kompotovaných, z naředěné jahodové marmelády nebo naředěného jahodového džemu. Jahodovou omáčku připravujeme na mléčné nebo vodové bázi, zahušťujeme ji škrobovou moučkou.
Plněné jahodové knedlíky připravujeme z tvarohového, kynutého, krupicového, pařeného, bramborového či odpalovaného těsta. Připravujeme-li jahodové knedlíky z čerstvých jahod, hodí se na ně každý druh těsta. Ze zmrazených jahod nemůžeme připravovat kynuté jahodové knedlíky (studené jahody by mohly zapříčinit sražení těsta – brousek), ale kynuté těsto zase dobře naplníme jahodovou marmeládou, což se nám bude obtížně dělat z tvarohového těsta. Jahodovou omáčkou poléváme prázdné sladké knedlíky z kynutého těsta nebo lehké knedlíky tvarohové.
Uvařené jahodové knedlíky poléváme rozpuštěným máslem a sypeme moučkovým cukrem a strouhaným tvrdým tvarohem. Když nemáme tvaroh na strouhání, můžeme si ho vyrobit sami.
Bonus: Příprava tvrdého tvarohu. Cedník položíme na hrnec s vodou, ale nesmí být namočený. Cedník vyložíme hygienicky čistým plátýnkem (kousek pleny, vyřazený plátěný kapesník a podobně). Na plátýnko rozprostřeme netučný měkký tvaroh, cedník přiklopíme poklicí, vodu uvedeme k varu a tvaroh necháme propařit. Když z tvarohu skrz plátýnko a cedník odkapává syrovátka, ukončíme propařování a cedník s tvarohem přeložíme na nějakou studenou misku. Nejdřív necháme syrovátku odkapávat vlastní vahou. Když tvaroh vychladne, zkroutíme plátýnko kolem něj do ranečku a jemně vytlačujeme syrovátku, až zbyde tuhá homolka.
Diskuze k článku