Jak udělat jahodové řezy | recept na jahodový moučník
Jak udělat jahodové řezy | recept na jahodový moučník. Příprava jahodových řezů nemusí být vázána jen na dobu, kdy zrají jahody. Jahodové řezy můžeme udělat i s využitím kompotovaných jahod. Nabízíme recept na vynikající jahodové řezy, které si můžete dopřát po celý rok. I když nebudou k mání čerstvé jahody ze zahrádky.
Co je potřeba
Korpus:
- 250 g hladké mouky
- 250 g cukru
- 4 vejce
- půl skleničky oleje (můžeme nahradit 200 g rostlinného tuku)
- 1/2 prášku do pečiva
- 2 plné lžíce kakaa (nikoliv granka)
- 3 dcl vlažné vody
Jahodová vrstva:
- 1 jahodový kompot (nebo 3 dcl vody, trochu jahodového sirupu a odpovídající množství jahod)
- 2 lžíce solamylu (případně 1 pudinkový prášek - jahodový nebo vanilkový)
- 250 g másla
- 200 g moučkového cukru
Jahodové řezy podle našeho receptu jsou jemný moučník, který se skládá ze základního korpusu upečeného z takzvaného olejového těsta a dále z vrstvy jahodového krému, který zpevňuje přidaná škrobová moučka a máslo. Tyto jahodové řezy mají poměrně vysoký obsah cukru a tuku, a tak nejsou vhodné pro diabetiky. Lidé s redukční nebo odlehčovací dietou by raději měli také jen „uzobnout“.
Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky našleháme nebo utřeme s celou dávkou cukru a 3 dcl vlažné vody. Do žloutkové pěny přilijeme olej (nebo rostlinný tuk) a s moukou, do které jsme zamíchali půl prášku do pečiva a 2 lžíce kakaa, zpracujeme do hladkého těsta. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Pomocí ploché vařečky jej opatrně zapracujeme do těsta.
Pečicí plech vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Vlijeme na něj těsto, stěrkou uhladíme, aby bylo rovnoměrně rozprostřené. Upečeme při 200°C. Pečení trvá asi 10 minut, vrstva těsta není vysoká. Vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
Než těsto vychladne, připravíme si jahodový krém. Jahodový kompot slijeme. Ze 3 dcl šťávy z kompotu nebo ze 3 dcl vody silněji ochucené jahodovým sirupem a ze 2 vrchovatých lžic škrobové moučky (solamyl nebo i maizena) uvaříme hustou kaši. Na jahodovou kaši můžeme použít i jahodový či vanilkový pudinkový prášek. Necháme vychladnout.
V míse vyšleháme máslo s moučkovým cukrem. Postupně zašleháváme do jahodové směsi.
Jahodový krém natřeme na korpus a vmáčkneme do něj buď jahody z kompotu nebo čerstvé jahody. Dáme dobře vychladit a pak krájíme na menší podélné řezy. Krájíme vždy jen takové množství, které se sní, aby jahodové řezy zbytečně nezteplaly.
Tipy
V případě použití jahodového pudinkového prášku uvaříme kaši ze 3,5 deci mléka a jednoho prášku. Krém tím velmi získá.
Diskuze k článku