Jak udělat borůvkové knedlíky | recept
Domácí borůvkové knedlíky | recept. Borůvkové knedlíky můžeme připravovat i jindy než jen v borůvkové sezoně. Na borůvkové knedlíky lze dobře využít i borůvek mražených. Nabízíme několik tipů na borůvkové knedlíky z nekynutých těst a pracovní postup, jak udělat borůvkové knedlíky i z borůvek zmrazených.
Co je potřeba
suroviny na těsto podle receptu
borůvky
cukr, máslo a oblíbená "posýpka"
kuchyňské vybavení a zařízení
Borůvkové knedlíky nemusí být jen v podobě klasických kynutých „blbounů“. Ostatně, máme-li k dispozici jen mražené borůvky, kynuté těsto by se pro přípravu knedlíků z nich ani nehodilo. Mražené borůvky mají oproti čerstvým jednu velkou výhodu – protože je před použitím nerozmrazujeme, dobře se s nimi pracuje – zamrzlé hrudky drží tvar a borůvky nám „neutíkají“ pod rukama.
Na borůvkové knedlíky ze zmrazených borůvek se dobře hodí těsta, kterým nevadí studená náplň a nehrozí jejich sražení. Můžou se připravovat z bramborového těsta, z těsta pařeného, krupicového nebo tvarohového.
Krupicové těsto se zadělává z husté a vychladlé krupicové kaše (může být i sladká). Do husté vychladlé krupicové kaše ze čtyř deci mléka zapracujeme dvě celá vejce a hrubou mouku, až vznikne tuhé a vláčné těsto. Krupicové těsto je velmi chutné, levné a příprava je snadná. Když chceme udělat borůvkové knedlíky, můžeme ho vyzkoušet.
Další typem rychlého těsta, které téměř nelze zkazit, je těsto tvarohové. Připravuje se z tvarohu, vajec, rostlinného tuku a hrubé nebo polohrubé mouky. Tvarohové těsto má tu výhodu, že knedlíky z něho připravené nemusíme zavářet hned. Jestliže někdo přichází ke stolu později, odložíme syrové knedlíky na pomoučený tácek, přikryjeme mikroténem a uložíme do chladničky. Knedlíky zavaříme, až se opozdilec dostaví – a bude mít čerstvé borůvkové knedlíky.
Těsto rozřežeme na čtverce. Na každý položíme trochu borůvek. Protože borůvkové knedlíky obvykle hojně sypeme sladkými posýpkami na talíři, není třeba přidávat cukr. Knedlík pečlivě zabalíme. Jestliže máme pokud možno čtvercovitě nařezané těsto, balíme knedlík jako šáteček – křížem spojíme cípy a pak zmáčkneme ostatní řezné plochy. Na závěr knedlík dotvarujeme v ruce.
Diskuze k článku