Jak udělat nakládaný květák | recept
Nakládaný květák ve sladkokyselém nálevu je pochoutka, která tak nějak tiše vymizela z regálů prodejen. To ovšem nevadí, protože naložit si květák doma není vůbec složité. A podaří-li se nám sehnat květák za dobrou cenu, není nakládání květáku ani drahé. Nabízíme návod, jak udělat nakládaný květák a další dobré recepty na osvědčené nálevy pro domácí nakládaný květák.
Diskuze k článku
Přidat komentář
Další zajímavé články
Jak uvařit krémovou rybí polévku z aljašské tresky | recept
I tato jednoduchá rybí polévka z aljašské tresky může zazářit na vánočním stole a potěšit svou krémově jemnou chutí a konzistencí. Hospodyňky pak…
Jak na pestrobarevný, delikátně pikantní zelný salát s neotřelou rajčatovou zálivkou
Pestrobarevná kompozice vybraných druhů zeleniny v pojetí nakládané okurky, sladké mrkve i pikantního zelí je dokonalou chuťovou harmonií pro nás…
Jak připravit teplý lilkový salát s Tahini dresinkem | recept
Jak připravit teplý lilkový salát s Tahini dresinkem | recept. Úžasný teplý salát s orientálním laděním - právě v této oblasti je lilek dos…
Jak naložit feferony s rozinkami | recept
Nakládané feferony s rozinkami | recept. Od kamarádky jsem dostala recept na výborné feferonky naložené v medovém nálevu s rozinkami. Protože feferony…
Jak na cuketovou čalamádu | recept
Cuketová čalamáda | recept. Sezóna cuket je v plném proudu a pokud jste již vyzkoušeli všechny Vaše oblíbené recepty s cuketou a stále Vám nějaké cuke…
Já si zase připravuji sterilovaný květák pro zimn rychlou polévku.
Květk rozeberu na růžičky a povařím 1-2 min., scedím a ochladím stud. vodou. Potom dám do skleniček a zaliju čistou studenou vodou z vodovodu. Zavíčkuji a steriluji 20 min. na 80 stupňů. Nechám 24 hod. a znovu krátce přesterilizuji. Stačí15 min.
Takto upravený květák Vám vydrží i několik roků a je stále krásně bílý.
Rychlá poléka: orestuji na másle kousek na hrubo ustrouhané mrkve, přidám kostky brambor a zaleji vodou. Do ní vliji celou sklenici květáku, větší růžičky nejdříve překrojím. Ihned si připravím trochu jíšky na másle, dám do polévky,ochutím a chvilku povařím než jsou brmbory měkké. Chutná výborně a je rychle připravená.
A nebo připravím slané lívancové těstíčko do kterého dám sterilovaný květák bez nálevu a smažm lívance, Příloha: zeleninový salát..
Vždy nám chutnalo, hlavně v zimě, kdy je čerstvé zeleniny méně a je drahá.