Jak udělat nakládanou zeleninu do bramborového salátu | recept
Zelenina do bramborového salátu. Je velmi praktické připravit si polotovar – sterilizovanou zeleninovou směs do bramborového salátu. A když její výrobu načasujeme do období, kdy je zelenina na trhu čerstvá a levná, nějakou tou korunou i ulevíme domácímu rozpočtu. Nabízíme návod a recept na nakládanou zeleninu do bramborového salátu.
Co je potřeba
- Kořenová zelenina
- Okurky
- Sladkokyselý konzervační nálev
- Zavařovací sklenice, hrnec na zavařování
- Sporák
Poměrně rychle jsme si navykli kupovat v obchodech tak zvanou zeleninu do bramborového salátu. K použití se uchylujeme spíš v případě, že chceme udělat jen menší množství bramborového salátu mimo Vánoce. Potom stačí jen uvařit brambory (nebo použít zbylé studené brambory) a misku „obyčejnějšího“ salátu máme hned hotovou – bez práce a špinavého nádobí.
Je zbytečné tuto směs kupovat, můžeme si ji připravit sami – a několikanásobně levněji. Do směsi použijeme kořenovou zeleninu – mrkev, celer, petržel či pastinák. Zeleninu oškrábeme (kuchyňskou škrabkou), trochu pokrájíme (mrkev a petržel na polovinu, celer na silné plátky) a krátce povaříme. Mrkev vaříme v nesolené vodě asi tři minuty, pak přidáme celer a petržel, povaříme další tři minuty.
Uvařenou zeleninu scedíme (vývar můžeme použít do polévky nebo k přípravě láku) a rychle ochladíme studenou vodou. Připravíme si zavařovací sklenice. Osvědčilo se použít větší (0,7 až litr), ale i menší (0,33 l). Obsah větších sklenic použijeme na bramborový salát, menší množství nám poslouží při výrobě různých majonézových salátu (třeba z krabích surimi tyček) aspiků a podobně.
Když se nám nákup levné zeleniny sejde s nákupem levných okurek, vyrobíme si při jedné práci také okurky do bramborového salátu. Použijeme na ně oloupané nebo neoloupané okurky – klidně i hadovky. Nakrájíme je na drobné kousky. Do samostatné sklenice je dáváme proto, že jich je do salátu potřeba trochu víc. Do některých sklenic můžeme kořenovou zeleninu s okurkou zkombinovat – potom bude salátová „sestava“ kompletní.
Zeleninu naskládáme do sklenic v takovém poměru, v jakém jsme zvyklí zeleninu do bramborového salátu dávat. Zalijeme octovým nálevem. Není třeba žádného speciálního, úplně postačí lák uvařený z klasické směsi Deko. Salát pak budeme beztak dochucovat. Výhodou při současném nakládání okurek je, že zelenina a okurky do salátu budou mít stejné aroma a nebudou se pak v salátu tlouct.
Tipy
Lák na zeleninu lze připravit i podle některého z našich předpisů (odkazy).
Diskuze k článku