Co je potřeba

  • 500 g mletého masa (směs vepřového a hovězího)
  • 3 lžičky bramborového nebo kukuřičného škrobu
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • sůl
  • lžička mletého zázvoru
  • 1 celé vejce
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • kousek pórku
  • kelímek hustého bílého jogurtu
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • citronová kůra
  • oregano
  • drcená chilli paprička podle chuti
1

Mleté maso důkladně promísíme se škrobem, kořením, solí a vajíčkem. Mleté maso volte nejlépe smíšené, z hovězího a vepřového masa. Maso by nemělo být příliš tučné.

2

Nejprve si přichystejte masové kuličky. Do masové směsi přidejte velmi drobně nakrájený kousek póru (i zelené části) nebo jarní cibulku i s natí.

3

Z masa tvořte navlhčenýma rukama kuličky. Ty pokládejte na plech vyložený papírem a každou kuličku zakápněte olivovým olejem. Pečte v troubě při teplotě 220 °C několik minut. Během pečení je promíchejte, aby se upekly ze všech stran. Papír vám ušetří práci s pozdějším mytím nádobí a kuličky se mohou péci jen s minimálním množstvím oleje. Papír zabrání přichycení masa k nádobě.

4

Na jogurtový dip si připravte hustý bílý jogurt. Rozmíchejte ho se solí, zázvorem, špetkou citronové kůry, prolisovaným česnekem a přidejte rozdrcenou sušenou chilli papričku a nať oregana. Nechte v chladničce chvíli odpočinout, aby se dobře propojila chuť. Při použití čerstvé feferonky a čerstvých bylinek můžete dip podávat ihned. Přeji dobré chutnání!

5

Pokud jste si oblíbili čínskou kuchyni, zkuste kuličky připravit jinak. Budete potřebovat 350 g mletého masa, 1 cibuli, lžičku zázvoru, špetku skořice a koriandru, lžíci sojové omáčky, lžíci sekaných zelných nebo špenátových listů, lžíci červeného vína, lžíci škrobu, sůl a chilli papriku podle chuti. Vše dobře promíchejte a tvořte kuličky o průměru 2 cm. Obalte je v Solamylu nebo Maizeně a usmažte na rozpáleném oleji. Podávají se k vínu, jako předkrm, nebo se zeleninovým salátem. Mohou se namáčet v sojové omáčce nebo pepřové omáčce.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
0
Zatím nehodnoceno