Jak udělat kynuté borůvkové knedlíky | recept
Jak udělat kynuté borůvkové knedlíky | recept. Kynuté borůvkové knedlíky jsou v posledních letech hitem denní nabídky restaurací na horských chatách, nejvíc na krkonošských boudách. Je to stylové, ale… Za horské kynuté borůvkové knedlíky platíme vysokohorsku cenu. Nám to ale nevadí, protože my víme, jak si doma udělat kynuté borůvkové knedlíky za pár korun. Pojďme na to.
Co je potřeba
polohrubá mouka
mléko, vejce, sůl, cukr
borůvky
co kdo rád na posypání
Na přípravu domácích kynutých borůvkových knedlíků potřebujeme čerstvé borůvky, případně borůvky zavařené ve vlastní šťávě. Trochu riskantní je použití borůvek mražených, hrozí sražení těsta. Ale v zásadě lze použít i zmrazené ovoce (jen je musíme nechat povolit). Dále potřebujeme suroviny na přípravu jednoduchého kynutého těsta.
Do zadělávací mísy prosejeme půl kilogramu polohrubé mouky. Rozmícháme v ní půl lžičky soli a lžíci cukru. Ve dvou deci mírně vlahého mléka rozkvedláme jedno celé vejce a půl balíčku kvasnic. Směs vlijeme do důlku v mouce a chvíli počkáme, až kvasnice začnou vzcházet. Pak nejlépe hnětačem vypracujeme vláčné hladké těsto.
Těsto necháme asi půl hodiny kynout (nebo déle, jestliže kyne pomalu). Pak je překlopíme na pomoučenou pracovní plochu a rozválíme na silnější placku, kterou rozřežeme na pravidelné čtverce. Nebo z těsta v míse ostrou lžicí nebo nožem vykrájíme stejné kousky a roztáhneme je do čtverců. Na každý položíme hromádku borůvek.
Kynuté borůvkové knedlíky vaříme čtyři minuty po jedné straně, pak je všechny obrátíme a vaříme další čtyři minuty. Potom je dobré jeden knedlík vyjmout, nití jej rychle rozříznout – abychom zjistili, zda nejsou uprostřed ještě syrové.
Uvařené borůvkové knedlíky vyndáváme zase jeden po druhém z vody a každý hned několikrát propíchneme, aby se nesrazily (uvolní se tak pára uvnitř knedlíku). Skládáme je do mísy a trochu pomastíme máslem, aby se neslepovaly. Podáváme je sypané cukrem, perníkem nebo tvarohem s trochou rozpuštěného másla. Můžeme také polít přislazenou zakysanou smetanou nebo zdobit i šlehačkou, ale pravou, ta ze spreje rychle zřídne.
Diskuze k článku