Jak připravit borůvkový dort | recept
Jak připravit borůvkový dort | recept. Borůvkový dort je slavnostní jemný cukrářský výrobek určený k rychlejší spotřebě. Výhodou nabízeného předpisu je, že podle něj lze borůvkový dort dělat po celý rok – na borůvkovou náplň je počítáno s naloženými borůvkami. Příprava sice není úplně jednoduchá, ale při dodržení technologie se borůvkový dort podaří. Jak připravit borůvkový dort? Zkuste to s námi krok za krokem.
Co je potřeba
Suroviny podle návodu
Dortová forma
Kuchyňské vybavení a zařízení
Na základní korpus pro borůvkový dort budeme potřebovat tři vejce, půl hrnku (čtvrtlitrového) moučkového cukru, půl hrnku polohrubé mouky, lžičku prášku do pečiva, dvě lžíce rozpuštěného másla. Na borůvkovou vrstvu potřebujeme jeden a půl hrnku šťávy z borůvkového kompotu (můžeme naředit, kdyby ji v borůvkách zavařených ve vlastní šťávě bylo málo), dvě šlehačky 30%, jeden ztužovač šlehačky, tři lžíce krystalového cukru, balíček želatiny (20 gramů, prášková, granulovaná nebo plátková), borůvky z kompotu. Na smetanovou vrstvu si připravíme jednu smetanu na šlehání (30%, šlehačka), jeden přípravek na ztužování šlehačky (smetnafix), jeden vanilkový cukr a jednu lžíci moučkového cukru.
Začneme přípravou korpusu. Ze tří bílků vyšleháme tuhý sníh a po malých částech do něj zamícháme (už ne šlehačem) cukr, žloutky, máslo a polohrubou mouku s rozmíchaným práškem do pečiva. Tukem vymažeme a strouhankou nebo polohrubou moukou vysypeme dortovou formu. Těsto do ní vlijeme a korpus upečeme při 180 stupních. Upečený necháme vychladnout. Jestli máme formu s odnímatelnými boky, necháme korpus v ní.
Do půl hrnku šťávy vložíme želatinu, aby nabobtnala, to bude asi 20 minut trvat. Druhou část borůvkové šťávy svaříme se třemi lžícemi cukru a do vařící přilijeme namočenou želatinu. Nevaříme, sundáme z plotny a necháme zchladnout. Občas promícháme.
Vyšleháme dvě šlehačky s cukrem a jedním ztužovačem. Pěna by měla být co možná nejtužší. Do šlehačky jemně vmícháme okapané borůvky a želatinový roztok. Hmotu naneseme (stěrkou) na dortový korpus (buď ve formě nebo na pracovním kulatém plochém tácu). Dáme do ledničky dokonale vychladnout, aby želatinová vrstva ztuhla (bude to trvat několik hodin).
Dobře zatuhlý dort přemístíme na servírovací tác. Před podáváním vyšleháme jednu šlehačku (30%) s jedním vanilkovým cukrem, ztužovačem šlehačky a lžicí cukru. Ozdobíme cukrářskou zdobičkou nebo cukrářským sáčkem.
Varování
Borůvkový dort není určen pro delší skladování, měl by se zkonzumovat ještě téhož dne, kdy byl zhotoven.
Diskuze k článku