Jak upéct dort s malinami a citronovým krémem | recept
Dort s malinami a citronovým krémem | recept. Léto a ovocné dezerty prostě patří k sobě, zkuste si dle následujícího receptu upéct dort s malinami a citronovým krémem. Na křehkém těstě se ukrývá jemný citrónový žloutkový krém, na něm je vrstva lehounké šlehačky a vše je korunováno vrstvou malin. Dort vypadá skvěle esteticky a chutná báječně. Příprava dortu sice vypadá složitě, ale zvládnete ho poměrně rychle. Jen je třeba počítat s několika hodinami tuhnutí v ledničce.
Co je potřeba
Na těsto budeme potřebovat:
- 300 g hladké mouky
- 50 g krupicového cukru
- 145 g másla
- 80 ml vody
Na krém si připravte:
- 430 ml mléka
- 200 g krupicového cukru (může být i méně)
- 50 g bramborového škrobu
- 80 g másla
- 125 ml čerstvé citronové šťávy
- 2 lžíce citronové kůry
- 6 žloutků
Na ozdobu si přichystejte:
- 250 g čerstvých malin (či více dle chuti)
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce krupicového cukru
- 2 kelímky smetany na šlehání 33%
Jako první si připravíme těsto. V hlubší míse zpracujeme mouku, cukr a máslo na drobenku. Postupně přiléváme přibližně 80 ml vody a zapracováváme ji, můžeme použít i mixér. Jakmile vytvoříme hladké těsto, uděláme z něj kouli, kterou zabalíme do potravinové fólie a uložíme asi na 20 minut do ledničky.
Troubu předehřejeme na teplotu 180 °C. Koláčovou formu lehce vymažeme a těsto do ní vymačkáme či ho vyválíme na kulatý plát a tím pak formu pokryjeme. Přizvedneme okraje a dno propícháme vidličkou. Těsto pečeme přibližně 30 minut dozlatova. Poté ho vyjmeme z trouby a necháme úplně vychladnout.
Zatímco chladne těsto, pustíme se do přípravy citronového krému. V hrnci zahřejeme asi 2 třetiny mléka, přisypeme cukr a mícháme do rozpuštění. Ve zbylém mléce rozmícháme škrob a za stálého míchání ho vlijeme do horkého mléka. Poté stáhneme plamen, vložíme máslo a šleháme, dokud se máslo nerozpustí a nespojí s mlékem. Následně přidáme citronovou šťávu, citronovou kůru, žloutky a za stálého šlehání vaříme na velmi mírném ohni do zhoustnutí, trvá to asi 10 minut.
Hotový citronový krém nalijeme na upečené těsto a necháme vychladnout. V ledničce krém ztuhne přibližně za 2–3 hodiny. Dále si připravíme malinovou omáčku – maliny omyjeme, vložíme do misky a rozmačkáme je s citronovou šťávou a cukrem.
Před podáváním ušleháme smetanu (pro absolutní pevnost můžeme použít ztužovač). Šlehačku navrstvíme na ztuhlý krém a malinovou omáčku naneseme na šlehačku. Připravený dort krájíme na řezy a podáváme. Přeji dobrou chuť!
Tipy
Malinovou omáčku můžeme vynechat a šlehačku pokrýt pouze celými malinami.
Diskuze k článku