Jak udělat křehké rohlíčky s ořechovou náplní | recept
Rohlíčky s ořechovou náplní, ořechy, mandle, vanilkové rohlíčky, linecké cukroví, to jsou indicie Vánoc. Jedinečných svátků vonících útulnějším domovem, vanilkou, anýzem, skořicí i jehličím. Ve většině domácností se tradičně peče zejména to cukroví, které se osvědčilo a rodina je žádá. Pokud jste ještě nevyzkoušeli křehké rohlíčky s ořechovou náplní, tak je můžeme vřele doporučit. Je potřeba však brát v úvahu, že se nejedná o typické trvanlivé cukroví, těsto na křehké rohlíčky s ořechovou náplní je kynuté, takže je pečte v termínu bližšímu k Vánocům.
Co je potřeba
Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla (Hery, zlatá haná)
- 1 celé vejce
- jedno další vejce na potření těsta
- 1/2 kostky droždí
- 6 lžic mléka
- 2 lžičky cukru
- 1 vanilkový cukr
- špetku soli
Náplň:
- mleté vlašské ořechy
- 3 lžíce cukru
- rum (rumová esence)
Připravíme si těsto. Zaděláme kvásek z vlažného mléka, cukru a droždí. Přidáme vajíčko, žloutek, změklé máslo, špetku soli. Krátkým hnětením nám vznikne vláčné těsto, které rozdělíme na dvě poloviny. Vytvoříme dva malé bochníčky. Každý z nich na pomoučněné podložce (vále) vyválíme na slabou kulatou placku o průměru asi 25 cm (velikost si zvolte sami, podle toho, jak chcete mít rohlíčky velké).
Těsto nemusíme nechat vykynout, postačí pouze mezičas, kdy si připravíme ořechovou náplň. Nejlépe se hodí jádra z vlašských ořechů, které nameleme nebo nějakým způsobem rozdrtíme. Množství ořechů záleží na vás, na tento recept postačí 4 až 5 hrstí vlašských ořechů. Ořechy se mohou nastavit rozdrcenými piškoty, směs se tím zahustí. Přidáme cukr a několik lžic vody, případně i rum (nemusíme se obávat, alkohol při pečení vyprchá, dětem nebude vadit), krátce povaříme, aby směs zhoustla. Necháme vychladnout.
Rozválenou těstovou placku celou potřeme rozšlehaným vejcem a nožem rozdělíme na osm dílů. Vzniknou nám trojúhelníkové díly, kdy každý díl (trojúhelník) plníme tak, že náplň dáme na základnu trojúhelníku (na tu delší stranu) a vineme až ke špičce. Než začneme klást náplň, těsto trochu vytáhneme do délky a tím se zvětší návin. Klademe na plech špičkou dolů (v opačném případě by se nám rohlíček při pečení otevřel). Povrch potřeme vajíčkem.
Diskuze k článku