Jak udělat gratinované brambory | recept
Jak udělat gratinované brambory | recept. Lidé si myslí, že po bramborách se tloustne, ale není to pravda. Pravým důvodem je totiž tuk, na kterém se brambory připravují nebo který se servíruje na stůl ve formě másla nebo smetany. Lidé, kteří se snaží zhubnout nebo zůstat štíhlí, by se měli vyhýbat smaženým bramborám a raději zvolit vařené nebo pečené brambory.
Brambory obsahují sacharidy, bílkoviny a vlákninu. Dodávají nám také vitamín C a draslík.
Co je potřeba
4 porce:
750 g uvařených brambor
150 g tvrdého sýra
100 g slaniny
4 papriky
2 velké cibule
2 lžíce oleje
sůl, pepř
zapékací miska
Uvařené brambory si nakrájíme na kolečka.
Na oleji lehce opečeme nakrájenou slaninu a opečeme na ní na kolečka nakrájenou cibuli.
Nakrájíme si papriky na proužky a přidáme k cibuli a slanině.
Zapékací mísu vytřeme olejem.
Rozložíme do ní vrstvu brambor, pokryjeme částí papriky s cibulí a slaninou a zasypeme nastrouhaným sýrem.
Osolíme, opepříme a děláme další vrstvy.
Nakonec vše pokryjeme nastrouhaným sýrem.
Vložíme do předehřáté trouby na 180°C a zapékáme asi 15 – 20 minut.
Tipy
Můžeme použít i další zeleninu jako je hrášek, celer či přidat čerstvé bylinky.
Diskuze k článku