Co je potřeba

Suroviny na jednu porci (násobit potřeným počtem)

  • Brambory - asi 250 g
  • Uzenina - 30 až 50 g
  • Cibule - polovina
  • Zelenina - asi 50 g nebo podle možnosti
  • Vejce - 1 až 1,5 (nebo víc podle možností)
  • Sůl, mletý pepř a případně koření podle volby
  • Sádlo nebo olej na vymazání nádoby a zapečení
1

Zapečené brambory jsou velmi chutné a všeobecně oblíbené, a to i přesto, že se k jejich přípravě někdy uchylujeme v čase nouze, a nemusí být jen hmotná. Zapečené brambory můžeme připravit i ve zhoršených podmínkách třeba na chalupě – stačí remoska. Zapečenými bramborami nic nezkazíme, máme-li na táboře či několikadenní výpravě nakrmit početnější houf dětí a mládeže. Připravit zapečené brambory dokáže i mužský, který se do vaření pouští poprvé.

2

Zapečené brambory jsou vrstvený pokrm připravený v jedné nádobě. Základ tvoří brambory. Navzdory některým předpisům, které uvádějí brambory vařené, je praktičtější použít brambory syrové (výjimky zmíníme). Vařené brambory se jednak musí připravit dopředu a nechat vychladnout, a to zabírá čas. A také máme k dispozici jen určité množství brambor – někdy jich může být málo. Syrové brambory můžeme přidat – oloupat další.

3

Počítáme, že jedna porce pro dospělého váží 300 gramů. Na jednu porci proto počítáme minimálně 250 gramů brambor. Brambory oloupeme a nakrájíme na asi půl centimetru silná kolečka. Zapékací nádobu dobře vymažeme sádlem nebo olejem a položíme první vrstvu. Z plátků brambor také vytvoříme malý okraj (viz obrázek). Brambory jemně posolíme.

4

Oloupeme alespoň dvě větší cibule, nakrájíme na půlkolečka a posypeme jí vrstvu brambor. V místech, kde je mezera mezi bramborami, bude cibule dosahovat na dno nádoby. Opeče se a pokrm dobře ochutí. Na cibuli přijde vrstva uzeniny. Můžeme použít docela obyčejný točený salám (k jehož výrobci máme důvěru). Na jednu porci orientačně počítáme 30 až 50 gramů, víc nemusí být. Je velmi praktické salám třeba nastrouhat na hrubém struhadle – lépe se rozprostře.

5

Na uzeninu můžeme dát zeleninu. Skutečně výtečně chutná například zeleninová paprika (když je levná a čerstvá) nebo paprika s rajčaty. Hodí se také cuketa, tykev (dýně), kapusta, brukev, zelené fazolky, žampiony. Méně vhodná je kořenová zelenina, k charakteru jídla příliš neladí. Zeleninu volíme takovou, o níž víme, že našim strávníků nevadí (aby ji pak „nepreparovali“ z pokrmu).

6

Chceme-li do zapečených brambor přidat brokolici nebo květák, sterilizovaný hrášek či uvařené fazole, nastává situace „výjimky“ z nachystaných brambor. Tato zelenina potřebuje k tepelnému zpracování kratší čas než syrové brambory. Proto v těchto případech použijeme brambory předem uvařené. Měly by být vychladlé, aby byly tužší a v pokrmu se nerozpadaly.

7

Přidanou zeleninu opět jemně posolíme a okořeníme. Používáme mletý pepř, mletou papriku, při „balkánské“ variantě (paprika, rajčata) se dobře hodí čerstvá bazalka. Když nám nevadí aromatičtější koření, můžeme použít i bazalku sušenou nebo provensálské koření (obsahuje jen byliny, žádné přídavné látky nebo sůl). Kořenicí směsi jsou zbytečné – příliš slané, příliš mnoho „éček“, povšechná glutamátová chuť přebije dobrou chuť vlastního jídla.

8

Na zeleninu položíme vrchní vrstvu brambor. Když si vzpomeneme, nakrájíme na trochu tenčí plátky, než jsou brambory na dně.

9

V hrnečku rozšleháme vejce s trochou mléka nebo vody. Na porci počítáme jedno až jedno a půl vajíčka (ale může být víc, když o ně nemáme nouzi). Do vaječné směsi přidáme polévkovou lžíci hrubé mouky nebo dětské krupičky. Trochu osolíme a případně dochutíme muškátovým květem (nebo ořechem) – na špičku nože. Směsí pečlivě zalijeme pokrm, trochu pokapeme olejem a dáme pod poklicí péct (200 °C).

10

Asi za 20 minut brambory zkontrolujeme. Když už jsou na povrchu měkké, budou měkké i vespod. Sundáme poklici, zvýšíme příkon na maximum a ještě asi pět minut zapékáme, aby měly opečený povrch. Pak zapékací nádobu vyndáme, opět přiklopíme a necháme asi deset minut stát. Pokrm trochu ztuhne, brambory se odpaří ode dna a bude se dobře porcovat.

11

Zapečené brambory lépe chutnají, když nejsou příliš vřelé. Dobře k nim ladí třeba domácí paprikový protlak.

Tipy
  • Přidávat do takového typu zapečených brambor sýr je trochu zbytečné – chuťově se v pokrmu nijak neodrazí, jen ho prodraží.
  • Jestliže přesto chceme zapečené brambory na závěr posypat sýrem, volíme jiný druh než eidam, ten se jen spojí v jednolitou vrstvu, která se pak sloupne a upečený nemá žádnou chuť.
  • Lžíce mouky nebo krupičky vytáhne přebytečnou vodu a zajistí kyprost spojovací vaječné hmoty.
  • Uzeninu můžeme nahradit ušlechtilejšími surovinami (dobrá šunka, klobása, kuřecí prsa)
  • Pro dobré prolnutí chutí doporučujeme dodržet pořadí vrstev.
Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
3.964285
Average: 4 (28 votes)