Jak udělat domácí tavený sýr z tvarohu | recept
Domácí tavený sýr z tvarohu | recept. Tento zajímavý recept jsem objevila na jednom zahraničním serveru. Velmi mě zaujal, a tak jsem ho hned vyzkoušela. Takto připravený sýr je opravdu velmi povedený a výborně chutná. Základní domácí výrobek si sami můžete dochutit např. bylinkami, houbami, šunkou či jinou oblíbenou surovinou.
Co je potřeba
- 500 g měkkého tvarohu
- 150 g másla
- 2 polévkové lžíce kysané smetany
- 2 vejce
- 1 kávová lžička jedlé sody
- 1 lžička mletého pepře
- 1 lžička soli
- 6 stonků petržele
- 200 g hub (v syrovém stavu)
- 0,5 lžičky sušeného česneku
- volitelně česnek, šunka, pažitka, paprika
Základní recept na tavený sýr
Sýr se bude připravovat ve vodní lázni, proto si potřebné suroviny dejte do hrnce, který následně půjde za ucha zavěsit do nádoby s vodou (nebo ho postavíte na pařák na knedlíky). Tvaroh, nejlépe v kostce, společně umixujte se solí, celými vejci, smetanou a jedlou sodou do hladké hmoty.
Nádobu se směsí vložte do vodní lázně. Voda v lázni musí sahat alespoň do poloviny obsahu tvarohové hmoty v hrnci. Zahřívejte a míchejte. Přibližně za 10 minut se voda začne vařit. Stále směs míchejte, bude se pomalu rozpouštět a znovu houstnout. Jakmile se za vařečkou začne tvořit cestička (jako při vaření povidel), ztlumte teplotu a ještě jednou směs umixujte. Mixováním se rozbijí případné hrudky a sýr bude hladký.
Tavený sýr s příchutí hub
Různorodou směs mladých tvrdých hub nakrájejte na malé kousky. Na pánvi je nasucho opražte. Houby pustí vodu, kterou je nutné vydusit. Jakmile je všechna voda pryč, přidejte k houbám oříšek másla a osmažte je. Rozhodnete-li se pro jinou příchuť, např. šunku nebo bylinky, stačí přísady jen drobně pokrájet a bez další úpravy přidat k základnímu sýru.
Houby musejí lehce zchladnout, proto si je připravte předem, ještě než začnete vařit sýr. Částečně zchladlé houby vmíchejte do sýru společně s krájenou hladkolistou petrželí. Vše dobře promíchejte. Ochuťte pepřem a prolisovaným česnekem podle svého uvážení. Jestliže máte rádi česnek a chcete se vyhnout nepříjemnému pachu po konzumaci, nahraďte čerstvý česnek granulovaným. Ten se přidává hned v prvním kroku ke tvarohu a ostatním ingrediencím.
Diskuze k článku