Jak připravit sýrové suflé | recept. Připravit hezky nadýchané, správně vyběhlé suflé se občas nepodaří ani zkušenému kuchaři. Aby se tato šlehaná specialita povedla, je nutné dodržet správný technologický postup. Útěchou (i když malou) v případě neúspěchu je, že i sražené suflé je jedlé. Tak se nenechte odradit, cvičení dělá mistra! Vyzkoušejte vynikající slanou pochoutku – nadýchané sýrové suflé.
Co je potřeba
120 g tvrdého sýra na strouhání
4 lžíce smetany
4 vejce
250 ml mléka
60 g másla
30 g hladké mouky
muškátový ořech
sůl
pepř
1
Než začnete suflé připravovat, vyndejte vejce z chladničky a nechte je při pokojové teplotě, bílek se pak lépe ušlehá.Tvrdý sýr nastrouhejte na nudličky. Vhodnější je sýr s nižším obsahem tuku. Místo sladké smetany můžete přidat i kysanou, ne však krémovitou. Na suflé budete potřebovat nižší formičky.
2
Připravte si všechny potřebné ingredience, abyste nemuseli nikam odbíhat a měli vše při ruce. Pepř je lepší čerstvě namletý, nebojte se ho přidat více. Muškátový ořech dodá vaječným pokrmům specifickou chuť, stačí ho trošku, je hodně aromatický.
3
Ve vhodné nádobě rozpusťte máslo, přidejte hladkou mouku a 2 – 3 minuty míchejte. Snižte teplotu, aby se směs nepřipalovala a zůstala hezky světlá.
4
Do moučné směsi přidejte mléko a vymíchejte hladkou směs. Pak přidejte pepř, muškátový ořech, hmotu osolte a 15 minut mírně vařte. Důkladně míchejte, směs se ráda připaluje. Vezměte si vařečku s rovným okrajem, abyste kaši dobře míchali ode dna.
5
Po 15 minutách míchání přidejte smetanu, šlehací metlou ji zašlehejte a vsypte strouhaný sýr. Míchejte, dokud se nerozpustí. Pak nádobu sejměte z plotýnky.
6
Mezitím, co směs musí chladnout před přidáním žloutků, ušlehejte sníh. Sníh se lépe a rychleji ušlehá, jestliže do bílků přidáte špetičku soli. Pro dobrý výsledek musí být sníh opravdu pevný. K částečně zchladlé, ještě horké směsi přimíchejte žloutky a nakonec zlehka zapracujte sníh.
7
Formy vymažte máslem a vysypte moukou. Naplňte hmotou do dvou třetin a postavte je do pekáče s malou vrstvou vody. Vkládejte do vyhřáté trouby a asi 20 minut pečte při teplotě 190 °C. Troubu během pečení neotvírejte, těsto by kleslo. Suflé během pečení vyběhne do výšky. Vychladlé trochu klesne. Nechte si chutnat!
Zeleninový quiche (koláč) | recept. V tomto ročním období je dostatek čerstvé zeleniny a tak ji co nejčastěji zařazujeme do jídelníčku. Zeleninu je ne…
Diskuze k článku