Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit sýrové suflé | recept

Jak připravit sýrové suflé | recept

Jak připravit sýrové suflé | recept. Připravit hezky nadýchané, správně vyběhlé suflé se občas nepodaří ani zkušenému kuchaři. Aby se tato šlehaná specialita povedla, je nutné dodržet správný technologický postup. Útěchou (i když malou) v případě neúspěchu je, že i sražené suflé je jedlé. Tak se nenechte odradit, cvičení dělá mistra! Vyzkoušejte vynikající slanou pochoutku – nadýchané sýrové suflé.

Co je potřeba

  • 120 g tvrdého sýra na strouhání
  • 4 lžíce smetany
  • 4 vejce
  • 250 ml mléka
  • 60 g másla
  • 30 g hladké mouky
  • muškátový ořech
  • sůl
  • pepř
1

Než začnete suflé připravovat, vyndejte vejce z chladničky a nechte je při pokojové teplotě, bílek se pak lépe ušlehá. Tvrdý sýr nastrouhejte na nudličky. Vhodnější je sýr s nižším obsahem tuku. Místo sladké smetany můžete přidat i kysanou, ne však krémovitou. Na suflé budete potřebovat nižší formičky.

Než začnete suflé připravovat, vyndejte vejce z chladničky a nechte je při pokojové teplotě, bílek se pak lépe ušlehá. Tvrdý sýr nastrouhejte na nudličky. Vhodnější je sýr s nižším obsahem tuku. Místo sladké smetany můžete přidat i kysanou, ne však krémovitou. Na suflé budete potřebovat nižší formičky.
2

Připravte si všechny potřebné ingredience, abyste nemuseli nikam odbíhat a měli vše při ruce. Pepř je lepší čerstvě namletý, nebojte se ho přidat více. Muškátový ořech dodá vaječným pokrmům specifickou chuť, stačí ho trošku, je hodně aromatický.

Připravte si všechny potřebné ingredience, abyste nemuseli nikam odbíhat a měli vše při ruce. Pepř je lepší čerstvě namletý, nebojte se ho přidat více. Muškátový ořech dodá vaječným pokrmům specifickou chuť, stačí ho trošku, je hodně aromatický.
3

Ve vhodné nádobě rozpusťte máslo, přidejte hladkou mouku a 2 – 3 minuty míchejte. Snižte teplotu, aby se směs nepřipalovala a zůstala hezky světlá.

Ve vhodné nádobě rozpusťte máslo, přidejte hladkou mouku a 2 – 3 minuty míchejte. Snižte teplotu, aby se směs nepřipalovala a zůstala hezky světlá.
4

Do moučné směsi přidejte mléko a vymíchejte hladkou směs. Pak přidejte pepř, muškátový ořech, hmotu osolte a 15 minut mírně vařte. Důkladně míchejte, směs se ráda připaluje. Vezměte si vařečku s rovným okrajem, abyste kaši dobře míchali ode dna.

Do moučné směsi přidejte mléko a vymíchejte hladkou směs. Pak přidejte pepř, muškátový ořech, hmotu osolte a 15 minut mírně vařte. Důkladně míchejte, směs se ráda připaluje. Vezměte si vařečku s rovným okrajem, abyste kaši dobře míchali ode dna.
5

Po 15 minutách míchání přidejte smetanu, šlehací metlou ji zašlehejte a vsypte strouhaný sýr. Míchejte, dokud se nerozpustí. Pak nádobu sejměte z plotýnky. 

Po 15 minutách míchání přidejte smetanu, šlehací metlou ji zašlehejte a vsypte strouhaný sýr. Míchejte, dokud se nerozpustí. Pak nádobu sejměte z plotýnky. 
6

Mezitím, co směs musí chladnout před přidáním žloutků, ušlehejte sníh. Sníh se lépe a rychleji ušlehá, jestliže do bílků přidáte špetičku soli. Pro dobrý výsledek musí být sníh opravdu pevný. K částečně zchladlé, ještě horké směsi přimíchejte žloutky a nakonec zlehka zapracujte sníh

Mezitím, co směs musí chladnout před přidáním žloutků, ušlehejte sníh. Sníh se lépe a rychleji ušlehá, jestliže do bílků přidáte špetičku soli. Pro dobrý výsledek musí být sníh opravdu pevný. K částečně zchladlé, ještě horké směsi přimíchejte žloutky a nakonec zlehka zapracujte sníh. 
7

Formy vymažte máslem a vysypte moukou. Naplňte hmotou do dvou třetin a postavte je do pekáče s malou vrstvou vody. Vkládejte do vyhřáté trouby a asi 20 minut pečte při teplotě 190 °C. Troubu během pečení neotvírejte, těsto by kleslo. Suflé během pečení vyběhne do výšky. Vychladlé trochu klesne. Nechte si chutnat!

Formy vymažte máslem a vysypte moukou. Naplňte hmotou do dvou třetin a postavte je do pekáče s malou vrstvou vody. Vkládejte do vyhřáté trouby a asi 20 minut pečte při teplotě 190 °C. Troubu během pečení neotvírejte, těsto by kleslo. Suflé během pečení vyběhne do výšky. Vychladlé trochu klesne. Nechte si chutnat!
Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.