Jak připravit sýrové suflé | recept
Jak připravit sýrové suflé | recept. Připravit hezky nadýchané, správně vyběhlé suflé se občas nepodaří ani zkušenému kuchaři. Aby se tato šlehaná specialita povedla, je nutné dodržet správný technologický postup. Útěchou (i když malou) v případě neúspěchu je, že i sražené suflé je jedlé. Tak se nenechte odradit, cvičení dělá mistra! Vyzkoušejte vynikající slanou pochoutku – nadýchané sýrové suflé.
Co je potřeba
- 120 g tvrdého sýra na strouhání
- 4 lžíce smetany
- 4 vejce
- 250 ml mléka
- 60 g másla
- 30 g hladké mouky
- muškátový ořech
- sůl
- pepř
Krok 1
Než začnete suflé připravovat, vyndejte vejce z chladničky a nechte je při pokojové teplotě, bílek se pak lépe ušlehá. Tvrdý sýr nastrouhejte na nudličky. Vhodnější je sýr s nižším obsahem tuku. Místo sladké smetany můžete přidat i kysanou, ne však krémovitou. Na suflé budete potřebovat nižší formičky.
Krok 2
Připravte si všechny potřebné ingredience, abyste nemuseli nikam odbíhat a měli vše při ruce. Pepř je lepší čerstvě namletý, nebojte se ho přidat více. Muškátový ořech dodá vaječným pokrmům specifickou chuť, stačí ho trošku, je hodně aromatický.
Krok 3
Ve vhodné nádobě rozpusťte máslo, přidejte hladkou mouku a 2 – 3 minuty míchejte. Snižte teplotu, aby se směs nepřipalovala a zůstala hezky světlá.
Krok 4
Do moučné směsi přidejte mléko a vymíchejte hladkou směs. Pak přidejte pepř, muškátový ořech, hmotu osolte a 15 minut mírně vařte. Důkladně míchejte, směs se ráda připaluje. Vezměte si vařečku s rovným okrajem, abyste kaši dobře míchali ode dna.
Krok 5
Po 15 minutách míchání přidejte smetanu, šlehací metlou ji zašlehejte a vsypte strouhaný sýr. Míchejte, dokud se nerozpustí. Pak nádobu sejměte z plotýnky.
Krok 6
Mezitím, co směs musí chladnout před přidáním žloutků, ušlehejte sníh. Sníh se lépe a rychleji ušlehá, jestliže do bílků přidáte špetičku soli. Pro dobrý výsledek musí být sníh opravdu pevný. K částečně zchladlé, ještě horké směsi přimíchejte žloutky a nakonec zlehka zapracujte sníh.
Krok 7
Formy vymažte máslem a vysypte moukou. Naplňte hmotou do dvou třetin a postavte je do pekáče s malou vrstvou vody. Vkládejte do vyhřáté trouby a asi 20 minut pečte při teplotě 190 °C. Troubu během pečení neotvírejte, těsto by kleslo. Suflé během pečení vyběhne do výšky. Vychladlé trochu klesne. Nechte si chutnat!