Jak udělat domácí tavený sýr z tvarohu | recept
Domácí tavený sýr z tvarohu | recept. Tento zajímavý recept jsem objevila na jednom zahraničním serveru. Velmi mě zaujal, a tak jsem ho hned vyzkoušela. Takto připravený sýr je opravdu velmi povedený a výborně chutná. Základní domácí výrobek si sami můžete dochutit např. bylinkami, houbami, šunkou či jinou oblíbenou surovinou.
Co je potřeba
- 500 g měkkého tvarohu
- 150 g másla
- 2 polévkové lžíce kysané smetany
- 2 vejce
- 1 kávová lžička jedlé sody
- 1 lžička mletého pepře
- 1 lžička soli
- 6 stonků petržele
- 200 g hub (v syrovém stavu)
- 0,5 lžičky sušeného česneku
- volitelně česnek, šunka, pažitka, paprika
Krok 1
Základní recept na tavený sýr
Sýr se bude připravovat ve vodní lázni, proto si potřebné suroviny dejte do hrnce, který následně půjde za ucha zavěsit do nádoby s vodou (nebo ho postavíte na pařák na knedlíky). Tvaroh, nejlépe v kostce, společně umixujte se solí, celými vejci, smetanou a jedlou sodou do hladké hmoty.
Krok 2
Nádobu se směsí vložte do vodní lázně. Voda v lázni musí sahat alespoň do poloviny obsahu tvarohové hmoty v hrnci. Zahřívejte a míchejte. Přibližně za 10 minut se voda začne vařit. Stále směs míchejte, bude se pomalu rozpouštět a znovu houstnout. Jakmile se za vařečkou začne tvořit cestička (jako při vaření povidel), ztlumte teplotu a ještě jednou směs umixujte. Mixováním se rozbijí případné hrudky a sýr bude hladký.
Krok 3
Po rozmixování nádobu vyjměte z lázně a do směsi vmíchejte máslo. Dobře ho prošlehejte. Máslo můžete vynechat nebo ho přidat o něco více než je uvedeno. Máslo dodá sýru jemnou chuť. Takto máme hotový základní sýr. Můžeme ho nechat tak, nebo dále ochutit. Doporučuji vyzkoušet houby.
Krok 4
Tavený sýr s příchutí hub
Různorodou směs mladých tvrdých hub nakrájejte na malé kousky. Na pánvi je nasucho opražte. Houby pustí vodu, kterou je nutné vydusit. Jakmile je všechna voda pryč, přidejte k houbám oříšek másla a osmažte je. Rozhodnete-li se pro jinou příchuť, např. šunku nebo bylinky, stačí přísady jen drobně pokrájet a bez další úpravy přidat k základnímu sýru.
Krok 5
Houby musejí lehce zchladnout, proto si je připravte předem, ještě než začnete vařit sýr. Částečně zchladlé houby vmíchejte do sýru společně s krájenou hladkolistou petrželí. Vše dobře promíchejte. Ochuťte pepřem a prolisovaným česnekem podle svého uvážení. Jestliže máte rádi česnek a chcete se vyhnout nepříjemnému pachu po konzumaci, nahraďte čerstvý česnek granulovaným. Ten se přidává hned v prvním kroku ke tvarohu a ostatním ingrediencím.
Krok 6
Hotový sýr přendejte do vhodných krabiček, nechte zcela vychladnout a pak uzavřete víčkem. Nechte přes noc v lednici dobře ztuhnout. Druhý den můžete sýr konzumovat. Sýr s příchutí má nejlepší chuť až od druhého dne, kdy se rozleží.