Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat černého kubu | recept na tradiční vánoční pokrm

Jak udělat černého kubu | recept na tradiční vánoční pokrm

Jak udělat černého kubu | recept na tradiční vánoční pokrm. Jeden z vánočních receptů pro přípravu štědrovečerní večeře. Dříve velmi oblíbený a jednoduchý pokrm. Černý kuba byl nazýván podle toho, že se měl správně připravovat z hřibů modráků, od nichž získal modrou barvu.

Co je potřeba

20 g sušených hub
250 g krupek
70 g sádla
sůl
1 cibule
2 až 3 stroužky česneku
1 lžička drceného kmínu
¼ lžičky majoránky
mletý pepř
tuk na vymazání pekáče

1

Houby namočíme do malého množství studené vody.

2

Kroupy opláchneme a poté osmahneme na části sádla.

3

Zalijeme osolenou vodou a uvaříme doměkka.

4

Vodu vydusíme.

5

Na zbylém sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek.

6

Poté přidáme nakrájené houby i s nálevem a podusíme.

7

Okořeníme a vmícháme ke krupkám.

8

Vše dobře promícháme a směs rozložíme do tukem vymazaného pekáče.

9

Dáme do předehřáté trouby a pečeme asi 30 minut.

10

Podáváme se salátem z kysaného zelí nebo s okurkami.

Tipy

Do vody lze přidat trochu tuku, aby se kroupy nepřipalovaly.

Varování

Při vaření krup musí být vody 2 x více než krup.

Autor: KJersey
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat vánočního kubu | recept
Jak udělat vánočního kubu | recept
Jak udělat vánočního kubu | recept. Tradičním vánočním pokrmem je houbový černý kuba. Připravuje se z krup, někde z krupek, koření a hub. Používají se…
Jak grilovat houby | postup
Jak grilovat houby | postup
Jak grilovat houby | postup. Tipů na grilování není nikdy dost. Grilujeme všechno: maso, zeleninu i ovoce. Tak proč nevyzkoušet i houby? Správně ugril…
Jak udělat houbový nákyp | recept
Jak udělat houbový nákyp | recept
Jak udělat houbový nákyp | recept. Čím jednodušeji budeme houby upravovat, tím více si uchová pokrm vůně a chuti. Houby bychom měli málo solit a kořen…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.