Jak udělat černého kubu | recept na tradiční vánoční pokrm
Jak udělat černého kubu | recept na tradiční vánoční pokrm. Jeden z vánočních receptů pro přípravu štědrovečerní večeře. Dříve velmi oblíbený a jednoduchý pokrm. Černý kuba byl nazýván podle toho, že se měl správně připravovat z hřibů modráků, od nichž získal modrou barvu.
Co je potřeba
20 g sušených hub
250 g krupek
70 g sádla
sůl
1 cibule
2 až 3 stroužky česneku
1 lžička drceného kmínu
¼ lžičky majoránky
mletý pepř
tuk na vymazání pekáče
Krok 1
Houby namočíme do malého množství studené vody.
Krok 2
Kroupy opláchneme a poté osmahneme na části sádla.
Krok 3
Zalijeme osolenou vodou a uvaříme doměkka.
Krok 4
Vodu vydusíme.
Krok 5
Na zbylém sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek.
Krok 6
Poté přidáme nakrájené houby i s nálevem a podusíme.
Krok 7
Okořeníme a vmícháme ke krupkám.
Krok 8
Vše dobře promícháme a směs rozložíme do tukem vymazaného pekáče.
Krok 9
Dáme do předehřáté trouby a pečeme asi 30 minut.
Krok 10
Podáváme se salátem z kysaného zelí nebo s okurkami.
Do vody lze přidat trochu tuku, aby se kroupy nepřipalovaly.
Při vaření krup musí být vody 2 x více než krup.