Jak správně sbírat bylinky do kuchyně | rady
Jak správně sbírat bylinky do kuchyně | rady. Dny se krátí a je čas na sběr bylinek. Některé se budou hodit jako voňavá přísada do jídel, jiné jsou skvělé jako lék. Jak správně sbírat bylinky do kuchyně?
Sbíráme jen rostliny, které dobře známe a které rostou na čistých místech. Bylinky z kraje silnice rozhodně dobré nebudou.
Trháme jen ty rostliny, které nejsou napadeny plísní či parazity a ukládáme je do košíků či plátěných pytlíků. Plastové nádoby či igelitky nejsou vhodné!
Ideální pro sběr je suché počasí, bylinky nesbírejte po ránu, kdy je rosa, a už vůbec ne po dešti.
Pokud chcete bylinky sušit, učiňte tak co nejdříve po sběru.
Sušte je na suchém, dobře větraném místě. Nikdy ne na přímém slunci.
Větší rostliny je ideální svázat a zavěsit.
Rostliny před sušením nepereme, vyjímku tvoří kořeny, které je nutné očistit.
Usušené bylinky skladujeme v uzavíratelných nádobách a v temnu při teplotě 5 až 20°C. Vydrží maximálně rok.
Bylinky můžeme také zamrazit. Nasekané je dáme do tvořítek na led, zalijeme vodou a necháme zamrazit.
Z bylinek můžeme připravit i octy a oleje, které pak můžeme použít v kuchyni.
Varování
Bylinky jako lék používáme pouze po poradě s lékařem!
Diskuze k článku