jaktak.cz

Jak správně sbírat bylinky do kuchyně | rady

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak správně sbírat bylinky do kuchyně | rady. Dny se krátí a je čas na sběr bylinek. Některé se budou hodit jako voňavá přísada do jídel, jiné jsou skvělé jako lék. Jak správně sbírat bylinky do kuchyně?

Krok 1

Sbíráme jen rostliny, které dobře známe a které rostou na čistých místech. Bylinky z kraje silnice rozhodně dobré nebudou.

Krok 2

Trháme jen ty rostliny, které nejsou napadeny plísní či parazity a ukládáme je do košíků či plátěných pytlíků. Plastové nádoby či igelitky nejsou vhodné!

Krok 3

Ideální pro sběr je suché počasí, bylinky nesbírejte po ránu, kdy je rosa, a už vůbec ne po dešti.

Krok 4

Pokud chcete bylinky sušit, učiňte tak co nejdříve po sběru.

Krok 5

Sušte je na suchém, dobře větraném místě. Nikdy ne na přímém slunci.

Krok 6

Větší rostliny je ideální svázat a zavěsit.

Krok 7

Rostliny před sušením nepereme, vyjímku tvoří kořeny, které je nutné očistit.

Krok 8

Usušené bylinky skladujeme v uzavíratelných nádobách a v temnu při teplotě 5 až 20°C. Vydrží maximálně rok.

Krok 9

Bylinky můžeme také zamrazit. Nasekané je dáme do tvořítek na led, zalijeme vodou a necháme zamrazit.

Krok 10

Z bylinek můžeme připravit i octy a oleje, které pak můžeme použít v kuchyni.

Bylinky jako lék používáme pouze po poradě s lékařem!


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-spravne-sbirat-bylinky-do-kuchyne-rady.html