Jak správně přijímat cukr při stravování | rady
Jak správně přijímat cukr při stravování | rady. Cukr se dělí podle svých vlastností a chemického složení na několik druhů. Jednoduché, dvojité a složené cukry. A jelikož lidský organismus může strávit pouze jednoduché cukry, musí se všechny rozštěpit na cukry jednoduché. Cukr řepný a třtinový, který nejvíc přijímáme, patří mezi disacharidy-dvojité cukry, musí se rozštěpit v oba cukry jednoduché. Jinak by ho naše tělo nemohlo dále zužitkovat.
Tipy pro správný příjem cukru
Slaďte přiměřeně a tím si zajistíte z větší části správný příjem cukru do těla. Myslete také na to, že mnoho potravin, u kterých byste to nepředpokládali, obsahuje značné množství cukru. Mějte také na zřeteli, že není příliš správné utěšovat děti sladkostmi.
Dodejte tělu energii
Cukry a škroby jsou nejdůležitějšími ze skupiny uhlovodanů a podstatným zdrojem energie pro náš organismus. Uhlovodany obsahují rovněž obiloviny, brambory, luštěniny i zelenina. Průměrná denní potřeba uhlovodanů je 300 až 500 gramů.
Jednoduché cukry
Hroznový cukr je příkladem cukru jednoduchého a je organismem rychle strávený a spotřebovaná energie je rychle nahrazena, aby tělo mohlo být opět plně výkonné.
Cukr v podobě medu
Med je zdravou a vynikající potravinou, jež obsahuje až 80 % cukru – glukózu, fruktózu a třtinový cukr. Další předností medu je obsah minerálů a stopových prvků.
Cukr ve větších dávkách škodí
Škodí zejména zubům, přispívá k vývoji zubního kazu. Zejména, když je cukr používán ve formě lepkavých sladkostí, které ulpívají na zubech.
Sladká jídla kompenzujte vitamínem B
Jestliže máte rádi sladká jídla a dopřáváte si je opravdu častěji, jezte zároveň jídla bohatá na vitamín B. Ten je obsažen zejména v játrech, vejcích. Při odbourávání cukru v těle se spotřebovává větší množství vitamínu B1. Jeho nedostatek se často projevuje menší výkonností a poruchami koncentrace.
Sladkosti bez cukru?
U bonbónů, žvýkaček a jiných sladkostí, které mají označení, že jsou bez cukru, jíte náhražky cukru. Tyto látky mohou působit nadýmání a střevní potíže. Ohroženy jsou hlavně malé děti, které rády mlsají. Místo těchto sladkostí s umělými náhražkami cukru jezte raději víc zeleniny a ovoce.
Jezte potraviny obsahující celulózou
Celulóza není štěpitelná, nevstřebává se a je pro náš organismus jednou z nejdůležitějších balastních látek. Celulóza normalizuje funkci střev, snižuje rychlost vstřebání cukrů do organismu, pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi u diabetiků.
Cukr nezasytí, ale podpoří hlad
Ačkoliv to zní podivně, ale je pravdivé, že čím více cukru sníte, tím větší dostáváte hlad.
Diskuze k článku