Jak si připravit marinády na grilování | recepty
Jak si připravit marinády na grilování | recepty. Ke grilování neodmyslitelně patří marinády. S jejich pomocí vytvoříme ze stejného druhu masa pokrmy různých chutí a vůní. Marinovat se dají i některé druhy zeleniny, k nejoblíbenějším patří lilky a cukety. Vyznačují se tím, že zcela přijmou chuť koření a surovin, ve kterých byly naloženy. Při přípravě marinád přednostně používáme čerstvé bylinky – dodají skvělou chuť a aroma.
Co je potřeba
- bylinky
- olej, nejlépe olivový, ale může být i jiný
- česnek
- víno
- pivo
- hořčice
- skořice
- paprika a další podle chuti
Z pěstovaných bylinek se uplatní především tymián, rozmarýn, šalvěj, máta, bazalka, saturejka aj. Nevyhýbáme se ani divoce rostoucím bylinkám, vhodná je mateřídouška, medvědí česnek, česnáček, šťovík. Bylinky před použitím rozdrtíme v hmoždíři. Pokud ho nevlastníme, natrháme lístečky na malé kousky a ty vidličkou rozetřeme se solí. Rozetřené bylinky ihned zalijeme trochou oleje, aby nepřišly o svou vůni. Dalšími přísadami do marinád jsou např. pivo, víno, česnek, worcester, meruňková marmeláda, med a mnoho dalších. Maso na grilování se nechává v marinádě přes noc odležet. Není to pravidlo, pokud budete marinádou maso na grilu potírat, bude výsledek srovnatelný. Níže Vám přináším pár mých vlastních, osvědčených a u mých blízkých velmi oblíbených receptů na marinády.
Pivní marináda
- 1 pivo
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžíce sojové omáčky
- chilli, sůl
Hořčicová marináda
- 4 lžíce oleje
- 2 lžíce kečupu
- 1 lžíce kremžské hořčice
- 5 stroužků česneku
- 1 lžíce sojové omáčky
- bazalka
- paprika, kari sůl, pepř
Univerzální bylinková marináda
- petržel, majoránka, oregano
- trochu šalvěje
- 2 stroužky česneku
- polovina najemno pokrájené cibule
- na špičku nože drcený kmín
- půl lžičky červené papriky
- půl lžičky chilli
- 5 lžic oleje
- 1 lžíce kečupu
- pepř, sůl
Diskuze k článku