Jak si připravit marinády na grilování | recepty
Jak si připravit marinády na grilování | recepty. Ke grilování neodmyslitelně patří marinády. S jejich pomocí vytvoříme ze stejného druhu masa pokrmy různých chutí a vůní. Marinovat se dají i některé druhy zeleniny, k nejoblíbenějším patří lilky a cukety. Vyznačují se tím, že zcela přijmou chuť koření a surovin, ve kterých byly naloženy. Při přípravě marinád přednostně používáme čerstvé bylinky – dodají skvělou chuť a aroma.
Co je potřeba
- bylinky
- olej, nejlépe olivový, ale může být i jiný
- česnek
- víno
- pivo
- hořčice
- skořice
- paprika a další podle chuti
Krok 1
Z pěstovaných bylinek se uplatní především tymián, rozmarýn, šalvěj, máta, bazalka, saturejka aj. Nevyhýbáme se ani divoce rostoucím bylinkám, vhodná je mateřídouška, medvědí česnek, česnáček, šťovík. Bylinky před použitím rozdrtíme v hmoždíři. Pokud ho nevlastníme, natrháme lístečky na malé kousky a ty vidličkou rozetřeme se solí. Rozetřené bylinky ihned zalijeme trochou oleje, aby nepřišly o svou vůni. Dalšími přísadami do marinád jsou např. pivo, víno, česnek, worcester, meruňková marmeláda, med a mnoho dalších. Maso na grilování se nechává v marinádě přes noc odležet. Není to pravidlo, pokud budete marinádou maso na grilu potírat, bude výsledek srovnatelný. Níže Vám přináším pár mých vlastních, osvědčených a u mých blízkých velmi oblíbených receptů na marinády.
Krok 2
Meruňková marináda
- 12 dkg meruňkové marmelády
- 1 dl meruňkového džusu
- 1 lžíce hořčice
- 6 lžic worchesterské omáčky
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 stroužek česneku
- 1/2 lžičky zázvoru
- pepř, sůl
Krok 3
Bylinková marináda s vínem
- 125 ml červeného vína
- 125 ml oleje
- 1 stroužek česneku
- bylinky (rozmarýn, tymián, bazalka, šalvěj)
- sůl, pepř
Krok 4
Jogurtová marináda
- 2 malé bílé jogurty
- 1 lžíce kečupu
- 1 lžíce oleje
- 1 lžička pálivé papriky
- 1 lžička sojové omáčky
- sůl, bazalka
Krok 5
Pivní marináda
- 1 pivo
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžíce sojové omáčky
- chilli, sůl
Krok 6
Hořčicová marináda
- 4 lžíce oleje
- 2 lžíce kečupu
- 1 lžíce kremžské hořčice
- 5 stroužků česneku
- 1 lžíce sojové omáčky
- bazalka
- paprika, kari sůl, pepř
Krok 7
Univerzální bylinková marináda
- petržel, majoránka, oregano
- trochu šalvěje
- 2 stroužky česneku
- polovina najemno pokrájené cibule
- na špičku nože drcený kmín
- půl lžičky červené papriky
- půl lžičky chilli
- 5 lžic oleje
- 1 lžíce kečupu
- pepř, sůl
Krok 8
Skořicová marináda
- 1 lžička skořice
- 1 lžička nového koření
- 1 lžička tymiánu
- 1 lžička cukru
- špetka muškátového květu
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce najemno nakrájené cibule
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce octa
- sůl, pepř, chilli